Kik vagyunk? Mit eszünk? És hallottuk már sikítani a sárgarépát?
Szerző: Szénási Miklós | szenasi.miklos@dehir.hu Közzétéve: 2014.08.24. 09:49 | Frissítve: 2014.08.24. 16:31
Debrecen – A kutyádat megennéd? És a csokit, amin kakaóbab korában csótányok futkostak? S mi a károsabb: a vaj, a zsír vagy a margarin? Enni, vagy nem enni – ez itt a kérdés. Jegyzet.
Küszöbön az új nagy francia forradalom? Mint a napokban olvastuk, Franciaországban 4500 tradicionális csokoládékészítő és cukrász lobbizik a színkódos címkék bevezetése ellen, amelyek a zöldtől pirosig terjedő ötös skálán jeleznék az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását. A tervek szerint a csokoládé a piros, vagyis a legegészségtelenebb kategóriába kerülne. A francia cukrászoknak egyáltalán nem tetszik ez az irány, nyílt levelükben pedig azt állítják, hogy a csokoládé nem tesz kövérré.
Nehéz igazságot tenni, de azért amellett ne menjünk el, hogy náluk talán nem, de a mi hazánkban a második vezető haláloknak az emésztő szervrendszeri betegségek számítanak. Vagyis, van köze annak, amit megeszünk ahhoz, hogy mennyire vagyunk egészségesek.
Az vagy, amit megeszel, ez elég gyakran elhangzó érv, miért ne együnk mondjuk disznóhúst. Amire persze csípőből érkezik a húskedvelők válasza, hogy rendben, de te hallottad-e már sikítani a sárgarépát, amikor kitépik a földből? Vagy jövünk azzal, milyen az ember fogazata, gyomra, mit ettünk, mit nem ettünk a törzsfejlődés útján gyalogolva... Vagy miért ettek (vagy nem ettek) eleink sok húst, kenyeret, szalonnát, hagymát, mikor mit (vagy mit nem). Esetleg érvelünk azzal, hogy más energiaigénye van az íróasztal mellett könyöklőnek, meg a szabad ég alatt robotolónak. Mindez igaz is lehet. Ahogy az is, hogy sokan sokfélék vagyunk.
Csaba például a paleolit diétára esküszik. Húst hússal, kenyér nélkül, mellőzve a tejet. (Azt a tejet, amiből ha ma leteszünk aludni, aligha lesz aludttej.) Bence ellenben úgy tartja, hogy nem eszik disznót, mert kutyát sem: ezek ugyanis intelligens állatok. Ágnes a csokikat ellenzi: tudod te, mekkora csótányok rohangálnak a kakaóbabon? – ezzel érvel. Más azt mondja: együnk halat, mert egészséges. De ne együnk ázsiai halat, mert a cápaharcsa szállítmányok szennyezett vidékről érkeznek. (Akkor milyet együnk, teheti fel az, aki nem túl vastag bérből él: konzervet? Például. Vagy mirelitet, ami halat esetleg csak nyomokban tartalmaz.)
Szóval elég nagy a bizonytalanság az étkezés frontján. Valamikor azt mondtuk, ami jó, az vagy egészségtelen, vagy hízlal. Manapság ott tartunk, hogy ami jó, az szinte megfizethetetlen. És ami megfizethető, az esetleg káros is.
Azon kiakadunk, miért kerül 2-3 ezer forintba egy palack jó bor. Vagy miért 600 forint egy korsó sör a cseh sörünnepen. Azon viszont ritkán csodálkozunk, hogy kerülhet 110-120 forintba egy tábla 10 dekás csoki. Feltesszük a kérdést, vajon miből készülhetett? Vagy mi lehet a párizsiban (virsliben, sonkaszerű felvágottban), aminek kilója 1500 forint alatt van, ha egy kiló kenyérszalonnát mondjuk 1200 forintért kapunk?
Hallgatunk, nem kérdezősködünk, inkább elfogadjuk, hogy semmi gond, ezek rendben lévő áruk és árak, jó helyen, jó áron vásárolunk – és nem olvasgatjuk az apró betűs feliratokat, mert abba belebolondulnánk.
Pedig hosszú távon talán nem is lenne rossz, ha tudatosulna bennünk, mit eszünk, és minek milyen következménye van – vagy lesz tíz, tizenöt, húsz év múlva. Talán könnyebb lenne eldönteni olyan kérdéseket is, hogy zsíros, vajas vagy margarinos kenyeret együnk. Teljes kiőrlésűt, amiben minden benne van (akár a vegyszer is?), vagy a sima fehéret. Ha almát veszünk, akkor annak a héjában valóban vitamin van, vagy jobb, ha gyorsan meghámozzuk? Mint ahogy az sem mindegy, ha kólát, ásványvizet rendelünk, dobnak-e bele citromkarikát. Mivel arról is lehet olvasni, hogy a citromféleségeket olyan vegyi anyaggal kezelik, hogy szállítani lehessen őket, amit mosással nem lehet eltávolítani, ezt a szokást nem ártana sürgősen elfelejteni. Lehet szép a pohárban úszó citromkarika, de hogy egészséges, arra nem vennénk mérget...
A szép új világ, az okos és tájékozott, öntudatos emberek univerzuma majd egyszer persze biztosan eljön, és akkor gazdagabban el leszünk látva információval az egészségünk érdekében is. Mindenen ott lesz a felirat, ahogy most a cigin is, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az Ön egészségét. Elolvashatjuk majd a palackon, hogy a bor káros az ön májára, a pálinka az agysejtjeire. Vagy a boltban, hogy a mesterséges anyagokkal teli ételek a gyomrát fogják kicsinálni, a csokoládé a fogait és a súlyát intézi el...
Most még talán horrornak hat mindez, de meglehet, tényleg csak pár év, és ez lesz a természetes. Hogy tudjuk, mi az, ami mesterséges és mi az, ami természetes, mit együnk, és ha van egy csöpp eszünk, mit kerüljünk el messzire.
Ez a tudás ugyanis meglehet, éveket fog érni Ha van módunk normális minőségű ételeket fogyasztani, talán tovább élhetünk majd. Már ha hajlandók leszünk mozogni is. Mert az sem árt. De az már egy más történet...
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)