Már külföldről is érdeklődnek a Hajdú-Biharban gyártott kukoricatányérok iránt – videóval
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2022.02.02. 08:15 | Frissítve: 2022.02.02. 08:16
Monostorpályi – Az egyszer használatos műanyagok után létrejött rést tömné be az ehető tányérral a Civita Group. A különleges termék után már Svájcból is érdeklődtek.
Agrárcsoda, hadüzenet az egyszer használatos műanyagnak, fontos lépés a környezetvédelem és a fenntarthatóság felé vezető úton. Néhány vélemény azok közül, amiket az elmúlt hónapokban mondtak a Monostorpályiban kukorica feldolgozásával foglalkozó vállalat újszerű tevékenységéről. A kukorica, az ehető tányér és pohár között lévő kapcsolatról Vaszkó Gábor, a Civita Group vezérigazgatója beszélt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.
Az úgynevezett ehető tányérról Vaszkó Gábor elmondta, hogy minden funkciót ellát, amit egy tányérnak be kell töltenie. Az egyszer használatos műanyag evőeszközök hatalmas mennyiségükkel növelik a szeméthalmokat, ezért keresték Monostorpályiban is a megoldást arra, hogyan lehetne ezeket kiváltani.
Kiemelte: nem gondolják, hogy Debrecen mellől megoldhatják a műanyagszennyezés okozta világméretű problémát, de ezzel is kiveszik a részüket a megoldásból.
– Ezek a tányérok kukoricamelléktermékből készülnek, nagyon ízletesek, tehát miután megettük belőle a töltöttkáposztát vagy a páros kolbászt, magát a tányért is elfogyaszthatjuk, vagy akár nyugodt szívvel ki is dobhatjuk, hiszen komposztálódik, lebomlik.
Rámutatott, hogy ez a technológia már évekkel ezelőtt is rendelkezésre állt, már régóta készíthettek volna ilyen tányérokat, de nem gondolt rá senki, hiszen nem volt rá igény.
– Annyira elárasztott minket az olcsó, egyszer használatos műanyag, hogy ez nem lehetett alternatívája azoknak a termékeknek. Mivel ezeket kivonták a forgalomból, keletkezett egy piaci rés, amit észre kellett vennünk.
Vaszkó Gábor úgy fogalmazott, elsősorban azt tűzték ki célul, hogy a Kárpát-medence fogyasztóit lássák el ezekkel a termékekkel, de a távolabbi megkeresésektől sem zárkóznak el, már Svájcból is keresték a céget. Az a liszt, amiből a tányérok készülnek, egyébként takarmányipari célokra hasznosul. A Civita Group a tányérok mintájára később poharat is szeretne gyártani.
– A tányérban az ételek nem maradnak olyan sokáig, hogy átvegyék az ízét, legfeljebb, ha fél napig tároljuk rajta őket – emelte ki a vezérigazgató. Elárulta, az ötlet egy farmer expón született meg, ahol azt látták, hogy a szemetesek már délre megteltek kávéspoharakkal, amiket egyszer használtak. A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón viszont már ehető poharakban kapták a kávét.
– Folynak a kísérletek, hogy a különböző időjárási viszonyok mellett mennyi idő alatt bomlik le a kukoricatányér, de optimális esetben hetekről beszélhetünk
– mutatott rá. Vaszkó Gábor elmondta, elsősorban rendezvényeken, fesztiválokon vehetnék nagy hasznát a kukoricatányérnak.
A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: