Ősszel már a boltokban is megvehetjük a legjobb hadházi borokat
Szerző: Iván Aurél | ivan.aurel@dtv.hu Közzétéve: 2014.03.02. 18:12 | Frissítve: 2014.04.01. 14:32
Saját palackozott borral akar megjelenni a boltokban ősszel Hajdúhadház. Ezzel párhuzamosan termőterületüket vissza szeretnék illeszteni a hegyközségi rendszerbe. Csáfordi Dénes polgármester abban bízik, hogy a sok szociális gonddal küzdő településen a borkészítés lehet a jövő egyik sikerágazata. Szombaton városházi borestet tartottak Hajdúhadházon.
Stílusosan a Bakator zenekar húzhatta a talpalávalót a hajdúhadházi boresten. A névadó szőlőfajta éppen ezen a vidéken honos. A tavaly termett szőlőből készült helyi borokat neves zsűrielnök, az egri Bolyki János értékelte.
- Itt szerintem egy kis laborháttér, ami elkelne, meg esetleg lecserélni a hordókat, de egyébként a termőhelyi adottságok olyanok, hogy érdemes borokat készíteni – vélekedik Bolyki János.
Hajdúhadházon az önkormányzat állt a kezdeményezés élére. Újraélesztik a szőlőtermesztést és a borkészítést a településen.
- Ebben az évben a fő célkitűzésünk, hogy a hegyközségi rendszerbe vissza tudjuk illeszteni a településünket, és ősz folyamán már hivatalosan engedéllyel kereskedelmi fogalomba tudjunk hozni palackozott hajdúhadházi borokat – nyilatkozta Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere.
A boresten Tasó László országgyűlési képviselő azt mondta: nemcsak gasztronómiai élményt nyújt a bor, de össze is kovácsolja a közösséget.
- Sok régi termelő újra műveli a szőlőjét, és a példa ragadóssá vált Hajdúhadházon – hallhattuk Tasó Lászlót.
Idén 90 bort neveztek a borversenyre. A termelők szombat este kapták meg minősítésüket a zsűritől.
Dehir - Van jövője a hajdúhadházi bornak
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)