Hogyan éljük túl az ilyenkor szokásos evésdömpinget?
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2015.12.31. 11:23 | Frissítve: 2016.01.02. 09:07
Debrecen – Sokan erősen próbára teszik az emésztőrendszer képességeit, pedig csak négy egyszerű kérdést kellene jól megválaszolni.
Szalayné Kónya Zsuzsa szerint az ünnepek alatti maratoni evés tüneteinek enyhítésére a legjobb mód a sok víz és zöldség fogyasztása. Mint a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorának vendég, a dietetikus elmondta, az utóbbiakat belecsempészhetjük az étkezésünkbe, például készíthetünk lencsesalátát, amibe hagymát és sárgarépát is darabolhatunk. Zöldségeket nagyon könnyű étrendünkbe bevinni, tette hozzá, mert nagyon laktatóak, ám energiaértékük csekély. A bennük lévő rostok pedig – ha túlettük kicsit magunkat – nagytakarítást végeznek az emésztőrendszerünkben. A rostok megkötik a többi ételből származó méreganyagot, így ha minden alkalommal tartalmaz zöldségeket az étkezésünk, gyakorlatilag nem is tudjuk túlenni magunkat – mondta Szalayné Kónya Zsuzsa.
– Amikor zöldségekről van szó, először a saláták jutnak eszünkbe. Én inkább köretként gondolok rájuk – mondta. Az idehaza megszokott rizibizi és kukoricás rizs helyett legyen inkább gomba, sárgarépa, vagy fagyasztott cukkini, de keverhetjük a rizst káposztával, burgonyával is – folytatta a szakember –, így jobban jár a szervezetünk. Tejföl, tejszín, vagy joghurt, egyre megy – ugyanannyi az energiatartalma mindegyiknek. Ha zöldabot fokhagymásan, fűszeresen kevés vajon teflonedényben lepárolok és ugyanennyi mennyiségében burgonyát készítek, botmixerrel pépesítve egy krumplipüré-szerű dolgot kapok, melynek harmad, vagy negyedannyi lesz az energiatartalma, de sokkal jobban laktat majd, mint a sima burgonya – magyarázza a dietetikus.
– Ha valaki salátához valamiféle ízletes, tejtermék alapú öntetet szeretne készíteni, a majonézt és tartárt felejtse el – javasolta. Tejföl helyett joghurtot érdemes használni, majoránnával, bazsalikommal, kakukkfűvel, fokhagymával, fűszerpaprikával, vagy kaporral töményen befűszerezve. Ne feledjük, hogy sok kicsi sokra megy – ha minden étkezésnél egy kis energiától megszabadítjuk magunkat, összeadódva az nagy hatás vált ki majd – emlékeztetett Szalayné Kónya Zsuzsa.
A szakember felhívta a figyelmet a húsos ételek zöldségekkel való kísérésére is: ismerjük a zöldséges ragukat, a kocsonyát, de rakjunk bele sok-sok zöldséget. Az ízvilág és az ízélmény megmarad, de a zsíros-bőrös hús mellett legyen ott a sárgarépa, petrezselyem is. Azért fontos spórolni a bevitt energiával, hogy ne a telítettség-érzésről szóljon ez az ünnep, szilveszterkor ne pattogjanak le rólunk a gombok, ne szakadjanak le a szoknyák. Sokan főznek virslit, de abból egy darab is elég – állítja a szakértő.
A malacsülttel sincs gond Szalayné Kónya Zsuzsa szerint, csak a köretre ügyeljünk. Előbbiből egy fél tenyérnyi ildomos, és ha kis tányért használunk, azon zöldséges körettel is elégnek mutatkozik. Kis tányérral kevesebbet kóstolunk meg a fogásokból, nem telünk meg, mielőtt mindent kipróbáltunk. Torta helyett süssünk inkább lapos süteményeket tepsiben, s olyan pici kockákra vágjuk fel, amik még éppen megállnak a tányérban. Így mindenből ehetünk és senki sem sértődik meg – árulja el.
Nem szabad megfeledkezniük az epe-vagy májbetegeknek arról, hogy ők ilyenkor sem ehetnek hagymát – hangsúlyozta Szalayné Kónya Zsuzsa. Aki viszont teljes egészségi állapotnak örvend, csempésszen mindenbe hagymát, ami tovább növeli a telítettségérzetet, és hozzájárul a „vértisztításhoz”, mivel olyan anyagokat tartalmaz, melyek az ünnepek utáni időszakban közreműködnek a purgálásban.
A zöldségek mellett a legfontosabb a víz. Igazán nagy szolgálatot tesz a szervezetének az, aki az ünnepek idejére elfelejti az összes száz százalékos ivólevet is, mert ezek energiatartalma ugyanakkora, mint a cukros üdítőké. A szakember tanácsa szerint a hidegen iható teák elkészítése is remek alternatíva, ahogyan a gyümölcstea alapú gyümölcsturmixok is remek választásnak bizonyulnak. A bolti gyümölcslevek nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, mely a szervezetbe kerülve aztán még több folyadékot kíván, s így ördögi kör alakul ki – olyan inzulinszint alakul ki a szervezetben, amit csak további cukros lével lehet semlegesíteni. A cukor pedig egyenlő a hízással...
Alkoholos italok kérdésében Szalayné Kónya Zsuzsa szerint a mértéktartás a legfontosabb. Ha bort iszunk, az lehetőleg száraz vörösbor legyen, ami a szervezet számára hasznos vegyületeket tartalmaz – de ebből is maximum 2-3 decit fogyasszunk. Fontos, hogy folyadékigényünket ne alkohollal igyekezzünk lefedni – tette hozzá.
Újévi fogadalmakról is kérdeztük vendégünket, aki azt javasolta, hogy ha valóban nekivágunk a napi 40 dkg vegyes zöldség-gyümölcs rendszeres fogyasztásának, győződjünk meg arról, hogy nap-érlelte termést eszünk. Együnk savanyú és lila káposztát, fekete retket, céklát, sárgarépát és mirelit zöldségeket.
Végezetül Szalayné Kónya Zsuzsa emlékeztetett, hogy váloszoljuk meg minden egyes étkezéskor e négy kulcsfontosságú kérdést: mit eszünk, mennyit, hogyan elkészítve és mikor... Ha csak egy is nem stimmel ezek közül, a többi javarészt értelmét veszti. A legjobb minőségű étel rendszeres fogyasztása sem minősül egészséges táplálkozásnak, ha naponta csak egyszer étkezünk.
A teljes beszélgetést itt nézheti meg (13.44-től):
Dehir - Esti Közelkép 2015-12-29
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)