Királyleányka, gohér és szerémségi furmint is kerülhet a debreceniek poharába – fotókkal
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2022.06.11. 14:30 | Frissítve: 2022.06.11. 14:33
Debrecen – A Kárpát-medence legjobb borai városunkban is elérhetők. Több mint száz különleges tételből válogathatunk.
Debrecen és a debreceniek viszonya a borokhoz sajátos. A cívisváros ugyan nem rendelkezik meredek vagy lágy lejtőkkel teli szőlőhegyekkel, ám a közelben található, a határhoz egészen közeli Érmellékhez erős szálak kapcsolják. A feljegyzések szerint 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője, nem véletlen, hogy a régiót Debrecen szőlőskertjének is hívták. Emellett több nívós borfesztiválnak is helyszíne városunk: nemrég ért véget a Belvárosi Borünnep a Déri téren, augusztus 4- és 7. között a Békás-tónál rendezik meg a Debreceni Bor- és Jazznapokat, de jelentős szerepet kap a bor a Debrecziner Gourmet Fesztiválon is (július 1-3.). S immár az is hagyomány, hogy a város borát 2015 óta minden évben megválasztják Debrecenben.
A bor és a kultúra találkozásának keresztútján izgalmas kalandot és felfedezési lehetőséget kínál a Burgundia utcai Partium Ház minden érdeklődőnek a Kárpát-medence boraival való ismerkedésre. Ahogy Stanik István, a debreceni intézmény vezetője vallja, mivel küldetésük célja a határon túli magyar értékek megismertetése az anyaországiakkal, így természetesnek tűnt számukra, hogy a magyar borkultúra esetében a hangsúlyt az erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, őrvidéki stb. tételekre helyezzék.
Szabó Dániel személyében egy kiváló, tapasztalt szakember kalauzolja a kíváncsikat ezen az izgalmas terepen. A Partium Házban rendeztek már több sikeres borkóstolót is a korábbiakban, és az érdeklődésen felbuzdulva a tervek között szerepel, hogy igény szerint kisebb közösségeknek, baráti társaságoknak is szerveznek zárt körű kóstolókat – túl azon, hogy a Burgundia utcai intézményben akár személyesen, akár online is elérhetők a Kárpátia Borház tételei.
Ami minden más hasonló intézménytől, illetve kereskedéstől megkülönbözteti őket, hogy itt elsősorban a külhoni magyar borászatok felhozatalából szerepel válogatás, ám mellettük néhány különleges magyarországi pince egyedi borkínálata is elérhető – a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.
Sokan nem is tudják, milyen kincseket palackoznak a határokon túli borászatok. Talán Balla Géza az, akinek a neve a legismertebb – s igen jól cseng – számukra is. Akár testes vöröseit, akár magyarádi fehér borát, vagy a pezsgők világa felé integető habzó, avagy gyöngyöző borait töltjük poharunkba, nem fogunk csalódni. Szintén emlékezetes élményt kínál kadarkája is (például a 2016-os Sziklabor néven palackozott) – ezt a kiemelkedően fűszeres bort az utóbbi években kezdjük újra felfedezni a minőség jegyében.
De megérnek egy kísérletet a szatmári Nachbil borászat bioborai is: nem fogunk csalódni, akár fehéret vagy vöröset kóstolunk a krasznabélteki pincészet kínálatából.
Aki meri tágítani a határokat, rácsodálkozhat a közös nevezőkre – a leánykákra például. Eger környékéről ismerős lehet ez a hungarikumnak számító, jellegzetes fajta. Erdélyből királyleányka kerülhet a poharunkba, ami – a Tokaj környékén is ismerős – kövérszőlő és leányka természetes kereszteződése. De itt a fekete leányka is, ami egy őshonos erdélyi kékszőlő fajta, s bora igen gyümölcsös, meggyre és áfonyára emlékeztető illattal.
Ha útra kelünk, a vörösöknél maradva izgalmas élményt kínál a kárpátaljai Chizay pincészet: sokan a jégborukat ismerik, ám mellette – többek között – egy remek merlot is bátran a poharunkba kerülhet, ami bár világfajta, de kiváló bort ad azon a vidéken is. A küküllőmenti Jidvei pincészet sauvignon blanc-királyleányka házasítása is, bár világfajtát tartalmaz, mégis igazi erdélyi bor, melyet szintén érdemes megkóstolni.
Ezzel szemben
a furmint sokkal inkább a miénk: nem csak Hegyalján vagy Somló vidékén terem meg, hanem a Szerémségben is. Van, aki egyenesen innen származtatja, ám a borvidékről majdnem eltűnt, a Sagmeister pince alapítói telepítették újra.
Szerencsére, tegyük hozzá, mert lenyűgöző tételeikkel gazdagítják a furmintok világát. S ha már a Délvidéken járunk: a feljegyzések szerint királyi borok származtak innen a középkorban – többek között Mátyás kedvenc tételei is.
Ha ránézünk egy erdélyi, felvidéki vagy szerémségi cuvée borok címkéjére, meglepődhetünk, mennyi ismeretlen fajta sorakozik ott. A ritkaságokért azonban nem feltétlenül kell a határokon túlra utazni: a Kárpátia Borház kínálatában olyan különlegességek is felfedezhetők, mint a Somló Kincse Kézműves Kispincéből származó, 2019-es Gohér. Sok borkedvelő elsőre nem is tudja hova tenni ezt a fajtát, pedig elvileg az egyik legősibb hazai szőlőfajtának tartják. A legtöbb történelmi borvidéken előfordult valamely fajtaváltozata (pl. korai, török, fehér, piros, fekete), ám mára szinte teljesen eltűnt, s csak az utóbbi időben kezd újra visszatérni a palackokba és a poharakba ez a finoman egzotikus, mézes, citrusos, különleges ízeket ötvöző bor.
Mindez persze csak egy karcsú lista, hiszen a Kárpátia Borház kínálatát több mint száz különleges tétel alkotja. Akár egy átlagos estére, akár ünnepre keresünk valamit, vagy éppen szeretnénk meglepni valakit egy átlagon felüli tétellel, itt jó helyen vagyunk. A borfogyasztók tudják: nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség. Aki erre jár, az megtapasztalhatja, milyen határtalanul gazdag a magyar borok világa, tele új, felfedezésre váró területekkel.
Ezeknek a boroknak a fogyasztásával nemcsak magunknak szerzünk örömet, hanem a külhoni magyar borászatok megmaradását, fejlődését is támogatjuk – vallja Stanik István.
A Partium Ház vezetőjének nem titkolt szándéka, hogy minél több érdeklődővel megismertessék a Történelmi Magyarország valamennyi borvidékéről származó borok alkotta, egyedülálló választékát, és arra bátorítsák a debrecenieket, hogy kedd és szombat között 12-20 óra között térjenek be a Partium Házba és páratlan kulturális környezetben, képzőművészeti alkotások, könyvek között kóstolják meg az egyedülálló Fiume kávét, a Hargita Gyöngye ásványvizeket, válasszanak a hatféle Csíki sör, vagy a több mint száz különleges bortétel közül.