Már a karácsonyi csúcsszezonra készülnek a Hortobágyi Halgazdaságban – videóval
Szerző: Pálffy Andrea | palffy.andrea@mcdb.hu Közzétéve: 2021.11.08. 09:00 | Frissítve: 2021.11.09. 08:11
Az ország legnagyobb halgazdasága évente körülbelül háromezer tonna halat értékesít, a felét a téli ünnepek alatt. A megnövekedő igények zökkenőmentes kiszolgálása érdekében az őszi lehalászással a következő hetekben a tavakból a téli medencékbe költöztetik a pontyokat, busákat és a ragadozó halakat.
A szokásosnál korábban, már szeptemberben megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság hat tóegységében, november elején pedig már végeztek a munka felével.
Az ország legnagyobb halgazdaságában karácsony előtt annyi halat értékesítenek, mint az év többi részében összesen. Ezekben a hetekben ezért 1500 tonna pontyot, amurt, busát és harcsát telepítenek át a tavakból a téli medencékbe.
- Faj szerint különválogatjuk, telelőrendszerbe helyezzük, hogy majd a karácsonyi nagy hajtásnál könyebben ki tudjuk szolgálni az igényeket – mutatott rá Pásztor Róbert termelési igazgató.
Mivel a legtöbb magyar család asztalára csak karácsonykor kerül még mindig halétel, a tavalyi korlátozásokat a Hortobágyi Halgazdaság is megérezte.
- Félve jöttek a megrendelések, mindenki tartott tőle, hogy lesznek-e családi összejövetelek, ahol mondjuk halászlevet főznek, vagy ez most elmarad. Most úgy látom, hogy sokkal optimistábbak a partnerek, már leadták a megrendeléseiket. Azt gondolom, hogy jó szezon elé nézünk – mondta Simon Károly vezérigazgató.
Magyarországon egyébként nő a halfogyasztás, ez most évente fejenkét hat kilót jelent. Persze ez még mindig messze van az uniós átlagtól, ami 20 kilogramm. A Hortobágyi Halgazdaság ezért részt vesz azokban kampányokban, amelyek célja, hogy népszerűsítsék a jó minőségű és egészséges hal fogyasztását.