„A buli kell, nem a jószág” – mondja a fiatalokról a nádudvari pásztor
Szerző: Érsek Kitti | ersek.kitti@dtv.hu Közzétéve: 2013.04.20. 17:21 | Frissítve: 2013.04.20. 19:54
Közel öt évszázada élnek állattenyésztésből a nádudvariak, de a Hortobágy szélén fekvő településen lassan kihal a régi pusztai tartás. A pásztorélet hagyományait szombaton elevenítették fel. A 9. Pásztornapon slambucot kóstolhattak és népi kismesterségekkel is ismerkedhettek a látogatók.
A pásztorélet sosem volt könnyű, ezt erősítették meg a 9. Pásztornapon. A ridegtartás során hidegben és fagyban, melegben és sárban minden napot együtt kellett tölteni az állatokkal.
- Az év minden áldott napján a pásztor az állataival kint volt a szabadban, úgy, hogy fedél sem volt a feje fölött. Tehát nem véletlen, hogy a krónika szerint ezek a pásztorok nőtlenek voltak, hisz lányokkal nemigen találkoztak – mondta el Beke Imre, Nádudvar polgármestere.
A nehézségek és a technika fejlődése miatt attól tartanak, hogy a mostani az utolsó pásztorgeneráció.
A buli kell, nem a jószág, nem is ismerik az állatokat. Ilyenkor azért kijön egy csapat gyerek, hogy a nyírást megnézzék – hallhattuk Szőnyi Sándor nyugalmazott pásztort.
Kis szavú, de vidám és jó étvágyú ember a pásztor. Ezt is megtapasztalhatták szombaton a 9. Pásztornap látogatói. A mangalicaszalonnával készült slambucot ötvenszer kell átforgatni a bográcsban.. A látogatók ezt is megkóstolhatták. A pásztorok hagyományos étele több napig eláll, ezért főztek ilyet rendszeresen.
- Ugye a pásztoroknak nem volt kint a kunyhóban hűtőszekrény, és általában kenyérsütés előtt csinálták slambucot. Mikor nem volt kenyér, akkor ezt egy-két napig tudták fogyasztani – magyarázta K. Nagy József.
Nádudvaron még sokáig szeretnék életben tartani a hagyományokat. A népi kismesterségek szakiskolájában ma is kézzel készítik a fiatalok a sarut, a lószerszámot és a pásztorkészséget. Munkáikat több százan csodálták meg a hétvégén.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)