1500 tonna hortobágyi halat esznek meg a magyarok karácsonykor – videóval
Szerző: Pálffy Andrea | info@mcdb.hu Közzétéve: 2020.11.26. 10:45 | Frissítve: 2020.11.26. 20:08
Egy hónap múlva karácsony, ami azt jelenti hogy megkezdődött a csúcsszezon a Hortobágyi Halgazdaságban. Az ország legnagyobb halgazdasága évente 3 ezer tonna pontyot, busát, harcsát értékesít, felét ezekben a hetekben. A cégvezető szerint lesz elegendő hal az ünnepi asztalokra, az ára sem lesz magasabb, mint tavaly.
Ősz közepén a tavi lehalászással indult a felkészülés a karácsonyi szezonra a Hortobágyi Halgazdaságban. Ez a munka azóta is tart, de párhuzamosan már a téli telelőkből is folyamatosan adják ki a halat. Egy hónap múlva karácsony, a legtöbb magyar család asztalára ilyenkor kerül valamilyen halétel.
- A pontyot szeretik a magyarok és ez egy pontyos tógazdaság. 80 százalékban pontyot tenyésztünk, de van busánk, amurunk, ragadozó halaink; harcsa, süllő és csuka is – sorolta Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója.
Az ország legnagyobb halgazdasága évente 3 ezer tonna halat értékesít, ennek felét a téli ünnepek előtt. Jó minőségű, hortobágyi halból idén sem lesz hiány, ezért jelentős árváltozás sem várható.
- Nagyjából ugyanolyan árakkal találkozhatnak a vásárlók idén is a halas pultoknál, mint a korábbi években. Mi úgy tervezzük, hogy egy egy számjegyű, 4-5 százalékos emelést szeretnénk végrehajtani decemberben, de ebből lehet, hogy a vásárlók a boltokban semmit nem fognak megérezni
– fogalmazott Simon Károly vezérigazgató.
A hazai halfogyasztás az elmúlt években kis mértékben emelkedett, ez egy személyre lebontva átlagosan 6 kilót jelent évente. A hortobágyi gazdaság ezért is támogatja a szakmaközi szervezet 'halpéntek' elnevezésű akcióját, amely célja, hogy hetente legalább egyszer kerüljön egészséges halétel a magyar családok asztalára.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)