Mennyi növényvédőszer maradt az élelmiszerekben?
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2021.04.28. 20:40 | Frissítve: 2021.04.28. 20:40
Budapest – A legfrissebb jelentés áttekintést nyújt az Unió területén széles körben fogyasztott élelmiszerekből összeállított termékkosár szermaradék szintjeiről.
Az Európai Unióban az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról szóló legfrissebb jelentés már elérhető, amely áttekintést nyújt az Unió területén széles körben fogyasztott élelmiszerekből összeállított termékkosár szermaradék szintjeiről - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.
2019-ben összesen 96 302 minta vizsgálatára került sor, melyek 96,1%-a a jogszabályban maximálisan megengedett szermaradék értékek alatt maradt. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EUCP) keretében elemzett részminta (12 579) 98%-a volt a rendeletben meghatározott határokon belül.
Az EUCP keretein belül 12 élelmiszer-termékből - alma, fejeskáposzta, saláta, őszibarack, spenót, eper, paradicsom, zab (szem), árpa (szem), bor (vörös és fehér), tehéntej és sertészsír - véletlenszerűen gyűjtött mintákat vizsgáltak a tagállamok.
Az elemzett minták közül:
- 6674 (53%) nem tartalmazott mérhető mennyiségű szermaradékot,
- 5664 (45%) egy vagy több szermaradékot tartalmazott a megengedett szint alatt vagy azzal egyenlő koncentrációban,
- 241 (2%) tartalmazott olyan szermaradékokat, amelyek meghaladják az engedélyezett határértéket, és ezek 1%-a vezetett jogi lépésekhez.
Az összehangolt program hasonló termékkosarakat fed le hároméves rotáció alatt, ami azt jelenti, hogy bizonyos termékek esetében felfelé vagy lefelé mutató tendenciák észlelhetők. 2016-hoz képest a következő termékek esetében csökkent a határérték (MRL) túllépések aránya: az őszibarack (1,9%-ról 1,5%-ra), a saláta (2,4%-ról 1,8%-ra), az alma (2,7%-ról 2,1%-ra) és a paradicsom (2,6%-ról 1,7%-ra). Az eper (1,8%-ról 3,3%-ra), a fejeskáposzta (1,1%-ról 1,9%-ra), a borszőlő (0,4%-ról 0,9%-ra) és a sertészsír (0,1%-ról 0,3%-ra) tekintetében viszont nőtt a határérték túllépések aránya. 2016-hoz hasonlóan a tehéntejben most sem haladta meg a maximálisan megengedett értéket a szermaradékok koncentrációja.
A koordinált program eredményei az EFSA weboldalán, böngészhető diagramok és grafikonok formájában érhetők el, így az adatok a nem szakemberek számára is könnyebben érthetők és jobban hozzáférhetők.