Nézzünk a hal szemébe: így főzzünk egy igazán zseniális halászlevet
Szerző: Szénási Miklós | Dehir.hu Közzétéve: 2013.12.22. 16:43 | Frissítve: 2013.12.23. 13:40
Debrecen – Halászlevet szeretne, de fogalma sincsen, hogy kezdjen hozzá? Nincs kedve passzírozni? A Dehir.hu segít, hogy csinálja!
Ha már bejártuk a fél Debrecent valami rendes halért, és ott állunk szemközt halételünk tárgyával, súlyos döntést kell meghozni. Nem mindegy, mi lesz belőle így karácsony környékén. Nem kívánunk a szakácskönyvekkel meg a főzéssel foglalkozó weboldalak ezreivel versenyezni. Mindössze egy receptet ajánlunk, ami akár a bátortalanabbaknak is segíthet, és egy elképesztően finom halászlevet eredményezhet.
Ez a bajai változat. Tudják, van a szegedi, aminél alaplevet kell főzni, passzírozni, küzdeni a hallal. Nos, ez egyszerűbb – bár tény: az igazi jó bajai halászlé titka is a sok-sok gyakorlás a jó alapanyag mellett! –, de nagyon finom.
Ahány ház, itt is annyi apró eltéréssel lehet találkozni. Mi a legegyszerűbb változatot ajánljuk. Ennél minden kiló halhoz kell egy közepes fej – jó apróra vágott és olajon gyorsan megfuttatott – hagyma. Erre tesszük a megtisztított, enyhén beirdalt, majd besózott halat a bogrács (vagy a fazék) aljába, kevés paradicsom és zöldpaprika kíséretében. Kilónként nagyjából 1,2 liter vízzel számoljunk, s kezdjük lassú tűzön főzni az ételt. Ha a víz felforr, akkor jöhet a piros porpaprika, s végül, mikor majdnem kész, kevéske bors. Csípős paprikát, cseresznyepaprikát ki-ki ízlése szerint tegyen bele.
Ez a halászlé nem lesz olyan sűrű, mint a szegedi változat, ezért mellé úgynevezett gyufatésztát illik főzni. Ezt persze Debrecenben nem árulnak minden sarki boltban, szemben Bajával, tehát (és most elnézést kérük az autentikus bajai halászlé minden hithű hívőjétől) pótolni kell valamivel. Apróra tört spagetti is megteszi, vagy ha van, vastagabb cérnametélt. Tészta, lé, s persze szép halszeletek, amiket a főzés után kiszedünk a léből és tányérra teszünk. Ezek a halszeletek másnap is finomak tudnak lenni (már az olyan másnapokon...), és az is különlegesen fenséges, ha a halkocsonyát pirítósra kenjük reggel.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)