A közel-keleti modern konyha ízvilágával várja a közönséget az új debreceni étterem
Szerző: Fizetett hirdetés | info@dehir.hu Közzétéve: 2022.07.14. 11:15 | Frissítve: 2022.07.14. 12:18
Debrecen – A Hamsza olyan hely, ahol nem a megszokott ételek és ízek szerepelnek a kínálatban, ugyanis az egyediségre, a különlegesre törekednek. (x)
Debrecen belvárosában, az Aranybika mögötti tömbben új étterem nyílt néhány napja. A Hamsza a közel-keleti modern konyha világába röpíti a különleges ízek iránt fogékonyakat.
A főszakács, Ahron Faigen a legjobb izraeli kulináris iskolában, a Tadmoron tanult, majd Izrael leghíresebb sztárséfje, Meir Adoni mellett dolgozott. Később saját éttermet nyitott, majd elfogadta a felkérést és Dubajba tette át a székhelyét, ahol milliárdos üzletembereknek főzött privát szakácsként. Gyermeke születése után családjával visszatért Izraelbe, ahonnan az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) invitálására Debrecenbe költözött, ahol a Hamsza étterem megnyitása volt a feladata.
Preiszler Dániel a hazai kóser éttermeket üzemeltető cég részéről úgy fogalmazott, itt nem a megszokott magyaros ételek és ízek szerepelnek a kínálatban, ugyanis az egyediségre, a különlegesre törekedtek az első perctől.
Kérdésünkre, mit jelent az étterem neve, elmondta, hogy a „hamsza” több keleti kultúrában ismert kézforma, mely az otthon védelmét jelenti, egyben utal a Debreceni Zsidó Házra is.
- A hitközség célja, hogy minden városban legyen egy zsidó ház, ha valaki, aki vallásos és kóser módon étkezik, vagy csak simán érdeklődik e kultúra iránt, az találjon egy olyan pontot, ahova bátran fordulhat Máltától Thaiföldig, Amerikától Európáig. A hitközségnek az étteremmel is ez a célja, valamint az is, hogy nyissunk a helyi közösségek (akár a zsidók, akár a nem zsidók) felé.
Budapesten például magyaros ételek is szerepelnek a kóser étterem kínálatában, mert ott nagyon sok a turista és érdeklik őket a helyi ízek. Debrecenben viszont úgy gondolták, nem érdemes még egy éttermet nyitni, aminek a kínálata hasonló a többiéhez.
- Itt a különlegességre törekedtünk a keleti ízekkel, ezért is hoztunk ide egy nagyszerű izraeli séfet, s ezáltal egy korántsem megszokott menüsorral szeretnénk bevonzani a helyi lakosságot.
S hogy milyen fogások szerepelnek az étlapon?
- Különböző saláták, izraeli curry, padlizsán carpaccio, bárány- és marhaborda, báránykebab, citrusos és lazac ételek.
Ha valaki vegetáriánus vagy gluténmentes ételeket szeretne enni, szintén jó helyen jár.
Preiszler Dániel szólt a kóser étkezésről, ahol alapszabály a húsos és tejes ételek szétválasztása. Ennek vallási és egészségügyi okai is vannak, s arra vezethető vissza, hogy az állatot ne főzzük meg a saját tejében.
- Ez egy húsos étterem, ennek megfelelően itt semmilyen tejszármazék nincs a konyhában, tehát a laktózérzékenyek is bátran betérhetnek a Hamszába. Szintén jó hír azoknak, akik a vegetáriánus étkezést részesítik előnyben, hogy nagyon sok hús és hal nélküli főételünk is van.
S hogy milyen is az izraeli konyha?
- Friss zöldségek, saláták, könnyed fogások grillhúsokkal. Akik kóser módon szeretnének étkezni, vagy kedvelik a gasztronómiai kalandokat, és kíváncsiak egy különleges keleti ízvilágra, jöjjenek bátran, szeretett elvárjuk őket – invitál mindenkit Preiszler Dániel a Hamsza étterembe.