A hazai gyümölcsök a legelőnyösebbek – az import gyümölcsök viszont sokszínűséget visznek étrendünkbe
Szerző: Fizetett hirdetés | info@dehir.hu Közzétéve: 2021.08.02. 08:48 | Frissítve: 2021.08.02. 09:01
Biztosan mindannyiunknak van legalább egy olyan emléke gyermekkorából, amikor édesanyánk, nagymamánk a főétkezések közötti egészségtelen nassolni valókat inkább zöldségre és gyümölcsre cserélte volna. (x)
Biztosan mindannyiunknak van legalább egy olyan emléke gyermekkorából, amikor édesanyánk, nagymamánk a főétkezések közötti egészségtelen nassolni valókat inkább zöldségre és gyümölcsre cserélte volna. Velük együtt mi sem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos része az életünknek a gyümölcsfogyasztás. Annak érdekében, hogy harmonikus és egészséges életmódot folytassunk, van egy bizonyos mennyiség gyümölcs- és zöldségfogyasztást illetően, amely alá nem igazán érdemes menni.
Honnan szerezzük be?
Nem elhanyagolható szempont gyümölcsválasztásnál sem, hogy honnan és mit vásárlunk. Válogassuk meg alaposan, mire költjük pénzünket, hiszen mindannyian a legjobb minőségre utazunk. A szupermarketek kínálják a legszélesebb választékot, egy helyen kapható egzotikus, kis- és nagytermelői zöldség és gyümölcs. Piacon viszont az az érzése, gondolata van az embernek, hogy biztosan helyben termesztettek és szedtek mindent. Talán még a permetezés is természetbarátabb, mint egy nagytermelői gazdaságban.
Import
Ha például január közepén megkívánjuk az epret, van lehetőségünk fogyasztani. Ez úgy lehetséges, hogy a külföldről érkezett – jobb esetben magas minőséggel bíró – árut magyar szupermarketek üzletláncai árusítják. Ezt importnak, behozatalnak nevezzük, amelyre sokan rossz szájízzel gondolnak.
Ennek több oka is lehet, az első az, hogy a vásárlók sokszor bizalmatlanok a külföldről behozott ételekkel. Másrészt pedig érdemes belegondolni abba, hogy sok gyümölcs nem terem meg itthon, amelyeket napi szinten fogyasztunk, ilyenek például a banán vagy a citrom. A magyar talaj és éghajlat egyaránt alkalmatlan arra, hogy ezeket – és sok mást – termeljen.
Hazai lehetőségek
KÖRNYEZETKÍMÉLÉS
Persze ha mi inkább úgy döntünk, hogy hazai terméket vásárolnánk, számos lehetőségünk van erre is. Sok érv szól amellett, hogy a magyar kistermelőket, vállalkozásokat támogassuk. Ilyen érvek között a legerősebb lehet manapság a klímaváltozásra való tekintettel a környezetbarát megoldások előnyben részesítése. Ha külföldről behozott terméket választunk, azzal sajnos támogatjuk a kevésbé környezetkímélő életmódot, hiszen a gyümölcsök szállítása eléggé megterhelő bolygónk számára. Ezzel ellentétben, ha magyar terméket veszünk, azzal elkerüljük a többezer kilométeres utazással járó környezetszennyezést.
Már a piacokon is kötelező feltüntetni, melyik áru honnan származik. Szupermarketek már régóta kiírják ezt. Hogy hol a legnagyobb a választék? Nézzük meg a Spar akciós újságot – most tele van frissebbnél frissebb, zamatos gyümölcsökkel, melyek garantáltan magas minőségűek. “Szeretjük a hazait!” - ezt a jelmondatot pedig mind ismerjük.
„Érdemes körülnézni az online magazin választékában, ezzel is kímélve környezetünket, hiszen manapság már eléggé elavult dolognak számít lapozgatni egy papír alapú újságot és onnan összeírni egy bevásárlólistát” – ezt vallja Kristina Cvečková is, a Kimbino nevű online katalógusgyűjtő PR menedzsere is. „Ezekben a katalógusokban választhatunk szezonális gyümölcsök közül, ezek többnyire magyar termelők által kerültek polcra, de dönthetünk úgy is, hogy szezonon kívüli egészséges nasit vásárlunk, melyek szintén kiemelt színvonalúak.”
KÖLTSÉG
A koronavírus kapcsán bevezetett korlátozások majd’ mindenki pénztárcáját, bevételi forrásait megnyirbálták, ezáltal fontossá vált, mi mennyibe kerül. Köztudott, hogy szezonjukban alacsonyabbak a gyümölcsök árai, éppen ezért van, hogy nyáron a hazai eper lényegesen olcsóbb, mint télen az import eper.
MEGSZOKÁS ELKERÜLÉSE
A változatosság sem elhanyagolható tényező. A globalizációnak és az import áruknak köszönhetően lényegében minden gyümölcs elérhetővé vált számunkra. Ezáltal könnyedén el tudja veszíteni érdekességét és különlegességét egy-egy gyümölcsféle. Görögdinnyét, sárgadinnyét és barackot például a legtöbben csak nyáron fogyasztunk, amikor szezonja van. Így kialakult egy rendszer az életünkben és a nyarat összekötjük a dinnye ízével, várni fogjuk a magyar, lédús dinnyét a jó idő elérkezésével. Habár valószínűleg évközben is megkívánjuk néha, hessegessük el a gondolatot, és hagyjuk meg arra az időszakra amikor szezonja van. Így nem tudunk ráunni egy gyümölcsre sem, hiszen minden hónapban más és más gyümölcskínálat tárul elénk, amelyből kedvünkre válogathatunk. Ha még a Béres társaság is hangsúlyozza a szezonális gyümölcsök fontosságát, nem lehet kétségünk.
Törekedjünk tehát arra, hogy minél több gyümölcsöt vigyünk be szervezetünkbe. Észre fogjuk venni a kiemelt gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékony hatásait, főleg hosszútávon. Még szerencse, hogy hazánk rendkívül sokféle alma fajtával büszkélkedhet, hiszen ahogy a mondás is tartja: minden nap egy alma, az orvost távol tartja!