Tojás, szóda, kölni, locsolás: a debreceni sport kiválóságai is húsvétoznak
Szerző: Somorjai Soma | info@dehir.hu Közzétéve: 2015.04.05. 10:40 | Frissítve: 2015.04.06. 18:40
Debrecen – Hogyan ünnepel Karnik Szabina, Kállay Márk, Senánszky Petra és Lázár Pál? Ők mesélnek húsvéti hagyományaikról.
Karnik Szabina, a DVSC-TVP-Aquaticum kézilabdacsapatának jobbátlövője, az együttes egyik húzóembere. Az alapszakasz utolsó meccsén, az örök rivális Békéscsaba ellen meg sem állt tíz gólig. Vallja, a családi háttér is kell ahhoz, hogy a pályán sikeres lehessen valaki.
Karnik Szabina: a locsolkodás sem marad el
- Szerencsére nagyon összetartóak vagyunk. Szinte minden hétvégén van valami összejövetel, ezért a húsvét vasárnapi közös ebéd nem számít kuriózumnak, habár az idén nem lesz teljes a család, mert a bátyám nem tud hazajönni Angliából – mondta el a Loki „hetvenhetese”, majd hozzátette: a másnapi locsolkodás sem szokott elmaradni.
- Mostanság már csak a család szokott meglocsolni, régebben sokkal többen jártak hozzánk. Anyukánk mindig szépen felöltöztetett minket nővéremmel, Mercivel (Bohus-Karnik Mercédesz, szintén a Loki játékosa – a szerk.), és így vártuk a locsolókat. Óvodás koromtól kezdve a középiskola végéig jártak hozzánk locsolkodni az osztálytársak. Mi festettük a tojásokat, bár anya nem feltétlen tartotta jó ötletnek, mivel általában tokától bokáig festékesek voltunk. Az egyik évben édesapám egy vödör vízzel keltett fel. Ő jópofának tartotta, én annyira nem – mesélte a balkezes játékos.
A lányoknak azonban az idei húsvét hétfő sem csak tojásfestésből és locsolóvárásból fog állni: délután edzés vár rájuk, hiszen szerdán kezdődik a rájátszás, az első ellenfél pedig a Fehérvár csapata lesz, hazai pályán. De az ünnep akkor is ünnep.
- Természetesen az edzésen is ápoljuk a hagyományt, a vezetőség minden évben meglocsol minket, ilyenkor mi is viszünk nekik valami apróságot – hangsúlyozta Szabina.
A játékos elmondta, miután szépen bővül a család és egyre több a kisgyerek, a locsolkodás ismét népszerű családon belül.
- Biztos vagyok benne, ha lesznek gyerekeim, ezeket a húsvéti szokásokat én is meg fogom tartani, úgy ahogy az én szüleim is tették, hiszen nem szabad hagynunk, hogy ezek eltűnjenek – vélekedett a Loki kiválósága.
Kállay Márk: az ünnep összehozza a családot
A DVSE csapatkapitánya, Kállay Márk fiatalabb korában rendszeresen részt vett húsvéti körmenetekben.
- Apai nagymamám katolikus volt, ezért a húsvét vasárnapi ebéd előtt rendszeresen mentünk körmenetezni. Rengeteg finomság volt ebédkor, ezért soha nem reggeliztünk az öcsémmel, hogy a körmenet után minél többet tudjunk enni – mesélte nevetve a kiváló vízilabdás.
Kissrácként a másik emlékezetes momentum az volt számára, mikor a rokonság eldugta a húsvéti tojásokat a kertben, a lakásban és nekik kellett megkeresniük.
- A húsvéti nyuszi mindig nagyon rendetlen volt, szétszórta a tojásokat, volt olyan is, hogy a fűtőtestre rakta, ami természetesen megolvadt. A legutolsó darabokat általában bő fél nap után találtuk meg. Manapság nálunk is csak szűkebb családi körben szoktunk locsolkodni, édesanyámon kívül – akit nehéz elkapni egy locsolás erejéig, hiszen idegenvezetőként a húsvét elég zsúfolt időszak számára – néhány rokonhoz szoktunk járni. Gimnáziumi éveim alatt néhányszor elmentünk meglocsolni a "kemény maggal" az osztálytársnőinket. Ilyenkor, jól nevelt kamaszok módjára a „minél büdösebb a kölni, annál szebb lesz a lány” elvet követve a legorrfacsaróbb, legolajosabb parfümöt választottuk ki. El lehet képzelni, mennyire örültek neki...
A játékos szerint az ünnepben a legfontosabb, hogy összehozza a családot, ilyenkor kicsit mindenki jobban odafigyel a másikra.
- Ápolni kell ezt a hagyományt. Ilyenkor megáll az egész éves rohanás és csak egymásra figyelünk. A mai világban ki kell használni azt a kevés alkalmat, mikor lehetőségünk van összegyűlni a családdal. Az kedvenc húsvéti díszem a barka, ha szépen fel van díszítve, idilli hangulatot tud varázsolni a lakásban – tette hozzá Kállay Márk.
Senánszky Petra piros, kék és lila színű tojásokat fest
Senánszky Petra, többszörös világ- és Európa bajnok búvárúszónk minden évben lelkesen készül a húsvétra, igazi hagyományőrzőként. Édesanyjával és két lánytestvérével évről évre szebb, viasszal festett tojásokkal várják a locsolókat.
- A megolvadt viaszt pálcikával ráfestjük a tojásra, sokszor szoktunk névre szólódarabokat is készíteni. A fiúk kifújják a tojásokat, mi pedig piros, kék és lila színűre festjük, mielőtt dekorálnánk őket – árulta el a „receptet” a kiváló úszó.
Természetesen a locsolók itt sem maradnak éhen, finomabbnál finomabb ételekkel várják a férfiakat.
- A szokásos töltött tojáson és húsvéti sonkán kívül anya mindig csinál spenótos pitét és rengeteg süteményt. Idén a húgom, Flóra répatortát fog sütni. Kíváncsian várjuk, hogy sikerül majd – mesélte Petra.
A világbajnok úszó néhány emlékezetes húsvéti élményét is megosztotta velünk.
- Egyszer apa egy jó nagy vödör vízzel keltett minket. Akkor eléggé meglepő és kellemetlen volt, de így utólag kedves, vicces emlék. Máskor az úszótársak szódásüveggel locsolták meg a lányokat edzés előtt. Sajnos azt tapasztalom, hogy manapság ez a hagyomány kezd jobban eltűnni, pedig mindenképp meg kellene őrizni ezeket a régi szokásokat.
A hétfői locsolkodás előtt azonban reggel hattól az uszodában kezd, mivel április végén a lipcsei Világkupa versenyen áll rajthoz.
Lázár Pál: a szűkebb családhoz járunk
Lázár Pál családjában is fontos szerepet játszanak a húsvéti hagyományok. Ebben az évben több újdonságot is tartogat számára az ünnep. Egy újabb taggal bővül a „csapat” mivel Pali 15 hónapos kisfia, Dominik élete első aktív locsolására készül.
- Biztos remekül fogja érezni magát. Szereti, ha nagy a mozgás, a sürgés-forgás körülötte – mondta el a Loki kiváló futballistája.
A válogatott bekk nagy döntést hozott meg nagyjából fél éve: vegetáriánus étrendre váltott, amely a húsvéti felhozatalt ismerve keményen próbára teszi az embert.
- Fokozatosan iktattam ki a húsételeket az étrendemből. Mindig próbáltam azt figyelni, milyen étrend segíti a fejlődésemet. Mióta nem eszek húst, illetve semmiféle hússzármazékot, sokkal frissebbnek érzem magam, jobb az állóképességem, és a teljesítményem mind pályán, mind pályán kívül. Korábban rengeteg húst, kolbászt, sonkát ettem, húsvétkor meg pláne. Az elején borzasztóan nehéz volt, de már átestem a holtponton és ellen tudok állni a csábításnak – mesélte a játékos.
Fiatalabb korában nem volt kérdés, hogy a húsvét hétfőt a locsolkodás tölti ki, mára persze a profi sportolói karrier, a feszített tempó sok mindent megváltoztatott.
- 16-17 éves koromig sok helyre jártunk locsolkodni a családdal. Mivel a rokonság nagy része újfehértói, ott voltak a nagy locsolótúrák. Édesanyám testvérénél volt a gyülekező és onnan indulva mentünk végig a városon. Csokitojás, egy kis pénz a nagyszülőktől, kellett akkor ennél több? Ma már inkább a szűkebb családhoz járunk, ha az időm engedi. A csapaton belül is fontos ez a hagyomány, és mindenki igyekszik idejéhez mérten megőrizni és továbbadni ezt a tradíciót - hangsúlyozta a jobbhátvéd.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)