Mézbe áztatott mustármag ízesíti Debrecen kenyerét – videóval
Szerző: Pálffy Andrea | info@mcdb.hu Közzétéve: 2019.08.15. 17:45 | Frissítve: 2019.08.15. 22:28
Debrecen - Az 50. Virágkarnevál alkalmából ma készült el a különleges pékáru, a hagyományokat követve nem élesztővel, hanem egy több mint 100 éves kovásszal.
A jó kenyérhez, jó liszt kell. Debrecen főterén kis látványmalom mutatta meg, hogyan őrlik meg a búzát. A város kenyeréhez jó minőségű, magas sikértartalmú gabonát használnak.
Fotó: C.Kiss Ilona
- Az a jó búza, ami nem túl sűrűre van vetve, ami genetikailag a minőségre van kinemesítve, nem annyira a tömegre – mondta Király Roland molnár, hagyományőrző pékmester.
Debrecen kenyerének receptjét Szabadfi Szabolcs álmodta meg. Mézbe áztatott mustármag ízesíti, mert ez jól passzol a hungarikum debreceni pároskolbászhoz. Ezen kívül
egy különleges kovász is került a tésztába.
- 102 évvel ezelőtt csinálták ezt a kovászt, amit azóta életben tartottak. Én ajándékba kaptam, és most elhoztam ajándékba a debrecenieknek. Ezt a kovászt felfrissítettük 8 órával ezelőtt, most összedagasztottuk a lisztet és a vizet, majd hozzátesszük ezt az érett kovászt – magyarázta Szabadfi Szabolcs.
Debrecen kenyere a 50. Virágkarnevál alkalmából készült és szerepet kap a jubileumi ünnepségen is.
- Nagyon fontos része a magyar ünnepi kultúrának, az augusztus 20-i ünnepkörnek az új kenyér. Itt a város főterén, a Virágkarnevál kezdetén három püspök szenteli majd meg az új kenyeret – hallhattuk Papp László polgármestert.
Az ünnep után Debrecen kenyerét az egyik helyi pékségben sütik majd.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)