Miért kerülnek kukába az iskolai ételek Debrecenben?
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2015.10.02. 08:24 | Frissítve: 2015.10.04. 11:06
Debrecen – Nehezen fogadják az újfajta ízvilágot a diákok, a szülőknek pedig nem tetszik, hogy nem eszik a gyerek.
A tanévkezdés óta egyre több szülő panaszkodik arra, hogy a gyerek nem eszi meg a menzás ételt az iskolában, így egyre többen vannak olyanok, akik visszamondják a közétkezést. Egyes debreceni iskolákban petíció aláírásába is kezdtek annak érdekében, hogy változtassanak az ebédlők kínálatán.
A reform az egészséges közétkeztetést próbálja erősíteni, ám Szabó Gyula, az oktatási bizottság elnöke szerint egyszerre zúdul az újfajta ízvilág a gyerekekre, emiatt sok a maradék, ez pedig senkinek nem jó. A politikus a Debrecen Televízió Köz-Ügy című műsorában elmondta, a gyerekek utólag cukrozzák meg a kakaót, utólag sózzák az ételt, megtalálják annak módját, hogy megegyék az ebédet. Kiemelte, a szülők és a gyerek szavaztak arról, milyen volt a szeptemberi menüsor, több iskolából jelezték már most, hogy 3-4 százalékkal csökkent az étkező gyerekek száma, mert szokatlan volt számukra az ételek ízvilága.
- Ha a szülő otthon megfőzi az erősen fűszerezett ételeket, akkor nem lesz eredményes a reform. Holott mindent megtesznek az iskolákban az egészséges táplálkozásra nevelés érdekében – mondta el Szabó Gyula.
Szalayné-Kónya Zsuzsanna dietetikus elmondta, már több évtizeddel ezelőtt megszülettek az ajánlások a közétkeztetők felé, a rendelet pedig nem kéri a hirtelen változást, nincs benne olyan pont sem, hogy ne lehetne fűszerezni az ételeket. Az előírás szerint 2021-ig kell az optimális mennyiségre lecsökkenteni a sóbevitelt, nem pedig azonnal megtenni. Úgy véli, kompenzálni kellene a sót más ízekkel, fűszerekkel. A szakember hangsúlyozta, a klinikára nagy számban kerülnek be magas vérnyomással, cukorbetegséggel, epekővel a gyerekek, ezen pedig sürgősen változtatni kell.
- Az egészségi állapotunk az élelmiszeren múlik, ha nem teszünk semmit annak érdekében, hogy javuljon a helyzet, akkor nem szabad csodálkozni. A rendelet nem extrém, ezt hívják egészséges táplálkozásnak, ami pedig hétköznapi alapanyagokból száz százalékosan megvalósítható – közölte a dietetikus.
Hangsúlyozta, a rendelet szerint lehet sótartó az asztalon, csak írják ki egy papírra, hogy a túlzott só és cukor fogyasztása milyen betegséghez vezethet. Hozzátette, sokkal többet lehetne az iskolai órákon azokról a betegségekről beszélni, amik a táplálkozásra vezethetőek vissza. Nem áll ott a tanár a gyerek mellett az étkezőben, felül lehet sózni az ételt.
Szalayné Kónya Zsuzsa hozzáfűzte, több felmérés készült az utóbbi években, ezek szerint drámaian nőtt a betegségek száma a rossz étkezésre visszavezethetően. Szerinte naponta négy adag zöldséget, gyümölcsöt is oda kellene adni az ásványi anyagok miatt a gyerekeknek, a rántott hústól sem kell félni, el lehet úgy készíteni azt a sütőben úgy, hogy ugyanolyan legyen az íze és feleannyi zsiradékot tartalmazzon, mint a pörkölt. Ezt az iskolákban, óvodákban is meg lehetne csinálni, csak eszközök kellenének hozzá – állapította meg.
Elmondta, az a kérdés, miért jutott el oda a világ, hogy a gyereknek nem megfelelő a közétkeztetés, pedig most örülniük kellene a szülőknek, hogy a gyerek egészséges ételt ehet az iskolákban. Mint mondta, közelebb kell hozni a szülőkhöz a rendeletet, meg kell érteniük, hogy a reform értük van, a gyerekeikért van, nem pedig ellenük.
Virág Attila, a Sörpark Kft. ügyvezetője szerint a rendszeres testmozgásra is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, ha ez megvan, kevesebb tünet jelentkezik a gyerekeknél. Úgy véli, nem az ebédlőben kellene azon gondolkodni, hogyan lehetne korlátozni a sóbevitelt.
- Az óvodákban és iskolákban sok étel marad meg, nehezen szokták meg a diákok ezeket az ízvilágokat. Két gramm só bevitele háromszori étkezésnél igen csekély mennyiség ahhoz, hogy megfelelő ízesítésű ételhez jusson a fiatal szervezet. Nem a végfelhasználóknál kellene a szankciókat életbe léptetni, hanem a gyártókat, húsüzemeket kellene felkészíteni, hogy megfelelő sótartalmú ételeket állítsanak elő. Így az aki az asztalra teszi az ételt, az is könnyebben be tudná vezetni a reformokat és a szülők is jobban elfogadnák azokat. A szülők egyre találékonyabbak, otthon szalvétába csomagolt sót tesznek a tálcájukra a gyerekek és azt szórják bele utólag az ételekbe – mondta az ügyvezető.
Megjegyezte, ha a gyerek nem korlátozott mennyiségben használja a sót, dupla annyi mennyiséget tesz az ételbe, így az még károsabb lehet az egészségére.
Virág Attila szerint ha az emberek nem találják meg a jó ízeket, akkor elkezdenek keresgélni: a gyerek az iskolai büfében megveszi a hotdogot,a hamburgert, a zsömlés szendvicset. A középiskolákban nem kötelező az étkezés, ha nem tetszik a diáknak az adott menü, akkor pizzát rendel, gyorsétkeket vásárol. A Sörpark Kft. ügyvezetője úgy véli, későn kezdték a szülőkkel megismertetni a helyes étkeztetést, pedig korábban kellett volna. Ennek az az eredménye, hogy egyre többen akarják lemondani a közétkezést. Szerinte nagyon nem jó, ha a gyümölcsprogramon felül plusz adag gyümölcsöt, tejet adnak a gyereknek, mert ezek az élelmiszerek a szemétben végzik. Azt mondja, be kellene építeni ezeket a programokat a közétkeztetésbe, ezáltal kevesebb lenne a pazarlás.
Dehir - Több mint száz gyerek nem akar az iskolai menzán enni Debrecenben
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)