Karácsonyi csúcs: akár napi száz tonna hal is jut az asztalunkra Hortobágyról – videóval
Szerző: Dehir | info@dehir.hu Közzétéve: 2018.12.21. 14:18 | Frissítve: 2018.12.22. 12:41
Debrecen – Tart az ünnepek előtti végső hajrá a Hortobágyi Halgazdaságban. A téli medencékből folyamatosan emelik ki a halakat.
A héten beköszöntött hideg idő megnehezíti a dolgozók munkáját: a jég alól kell kihúzni a halakat. A munka viszont nem állt le a fagy miatt, mert sok helyre várják az ünnepi fogások alapanyagait.
- Öt egységünkben zajlik folyamatosan a halkiadás. Úgy vannak beosztva a brigádok, hogy a halak kiszállításában ne legyen fennakadás – mondta el Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója.
Az ország legnagyobb halgazdaságában október közepén kezdődött a felkészülés a karácsonyi csúcsszezonra. Akkor a tavakból a téli medencékbe költöztették a halakat, hogy az ünnep előtt gyorsabban tudják kiszolgálni a megrendelőket.
A karácsony előtti néhány nap a legzsúfoltabb, hiszen a legtöbben friss, nem pedig fagyasztott halat szeretnének vásárolni.
- llyenkor naponta akár száz tonna hal is kikerül a halgazdaságból. Ez a feszített munka nekünk egészen december 24-ig tart, azért, hogy mindenkinek jó minőségű, friss, magyar hal kerülhessen az asztalára – közölte Simon Károly vezérigazgató.
A hal áfája január elején 27-ről 5 százalékra csökkent, ezzel mintegy ötödével lett olcsóbb a halhús. Év közben viszont drágulás jött és az aszályos nyár miatt emelkedett a takarmány ára is. Most a tavalyi áron vagy annál kicsit olcsóbban vásárolhatják meg a fogyasztók az ünnepi asztalra a hortobágyi halakat.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)