Igazi mézes finomságokat lehetett kóstolni Debrecenben – videóval
Szerző: DTV | szerkesztoseg@dtv Közzétéve: 2015.08.17. 14:13 | Frissítve: 2015.08.17. 14:29
Debrecen – A legjobb alapanyagból készített finomságokkal ismerkedhettek meg a Mézeskalács Fesztivál résztvevői a hétvégén Debrecenben.
Sokan a bőség zavarával küzdöttek, akkora volt a választék a hétvégi mézeskalács fesztiválon a Déri téren. Mindenki találhatott magának kedvére való édességet.
- Nagyon örültem ennek a fesztiválnak, kimondottan ezért jöttem be Hajdúszoboszlóról – hallhattuk Kovács Sándornét.
A mesterek az ország különböző pontjairól érkeztek Debrecenbe, hogy megismertessék az itteniekkel portékáikat. A győrieknél például háromdimenziós díszítésű mézeskalácsot is lehetett vásárolni.
- A rózsákat nyomócsővel készítem, azt előre megcsinálom, majd megvárom, hogy megszáradjanak, utána pedig szépen próbálom valahogy a szívre vagy valamilyen formára ráigazítani – magyarázza Mezei Erika mézeskalács készítő.
A fesztiválon a mézeskalács egyik legfontosabb alapanyaga, a méz is főszerepet kapott. A résztvevők különböző ízesítésű mézeket kóstolhattak meg. A mézeskalácsba kizárólag a legjobb minőségű méz kerülhet. Az ütőfával készülő úgynevezett debreceni tányérnak, csaknem harminc százalék a méztartalma.
- A nyers tészta egy nagyon világos színű tészta, aztán amikor megsül, a sok méztől jó kis barna színű, karamelizált ízű lesz. Nagyon finom, kellemes ízű sütemény – mondta el Radics László mézeskalácsos népi iparművész.
A mézeskalácsok akár 20 évig is elállnak anélkül, hogy megromlanának, de aki akart, akár örök emléket is hazavihetett a 8. Debreceni Mézeskalács Fesztiválról.
Dehir - Mézeskalács fesztivált rendeztek Debrecenben
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)