Gasztronómiai társaság támogathatja a debreceni párost – videóval
Szerző: Kababik László | kababik.laszlo@dtv.hu Közzétéve: 2015.04.14. 15:21 | Frissítve: 2015.04.14. 17:10
Debrecen – Jelentős támogatás jut az őshonos haszonállatokra. Ez segítheti a debreceni páros ügyét is.
A Debreceni Egyetemen negyven éve foglalkoznak az őshonos haszonállatokkal, és már nem csupán a génállomány megőrzése a cél. - Kutatásban is támogatjuk ezeket a tevékenységeket. Molekuláris genetikai kutatásokkal igazoljuk egy-egy fajta eredetét, a különböző őshonos fajták közötti rokonságot – mondta el Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának dékánja. Az állam kiemelt szándéka, hogy az őshonos állatokat megőrizzék a gazdák a következő generációk számára. Az elmúlt öt évben erre a célra több milliárd forint támogatás is érkezett. Egy mangalicatenyésztő például akár évente 150 euró támogatást is megkaphatott kocánként, ha megfelelt a kritériumoknak. Az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanács Debrecenben tartotta kihelyezett ülését. A tanácskozáson már a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó intézkedési tervekről is tárgyaltak. Tóth Péter, a tanács vezetője azt mondta: áttörés volt az elmúlt öt év, de most új pályázati év kezdődik, amire fel kell készülni. Az állatok megmentése mellett újabb feladatokat is célul tűztek ki. - Hangsúlyozottan megjelenik a hasznosítása is ezeknek a fajtáknak. Tehát ez már nem múzeumi munka, nem műemlékjellegű tevékenység, hogy legyen egy rezervátumban, cél nélkül néhány állat, hanem az így megmentett géneket használjuk is – hangsúlyozta Tóth Péter, az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanács elnöke. A debreceni párost a cívisváros vezetői szeretnék hungarikummá nyilváníttatni. Emiatt gasztronómiai társaságot is létrehoz Debrecen. Papp László polgármester elmondta a tanácskozáson, hogy erről már a következő közgyűlésen is dönthetnek. A debreceni páros kolbásznak ugyanis meg kell teremteni a minőségi követelményeit is. - Az eddigi hagyománnyal szakítani kell és visszatérni az évszázados receptúrához. Olyan minőségi követelményeket kell felállítani, amelyek garantálják, hogy a termék kitűnő legyen - mutatott rá Papp László. Az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanács arról is tárgyalt, hogy egyre több a hamisítás. Ezt szerintük úgy lehet megelőzni, ha a termék nyomon követése miatt a termelők, a vágóhidak és húsfeldolgozók is kérik a származási igazolásokat.
Dehir - Óvják a debreceni páros minőségét
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)