Ez nem marhaság: a magyar szürkét népszerűsítették Debrecenben – videóval
Szerző: Szőke Nikolett | szoke.nikolett@mcdb.hu Közzétéve: 2018.03.29. 14:04 | Frissítve: 2018.03.29. 15:23
Debrecen - A magyar szürkemarha húsát, az egészséges táplálkozás egyik alapanyagát mutatták be a cívisvárosban.
Előétel, leves és főételek. A bemutatóra készült fogások mind szürke marhából készültek. Bár őshonos állat húsáról van szó, hazánkban még sincs elterjedve a fogyasztása - részben az ára miatt. A mai rendezvénynek éppen az volt a célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék ennek a húsnak a különleges ízvilágát.
Egészséges és finom: ez a marhahús
- A hús ízvilága, fizikai paraméterei kifogástalanok. Ezek az állatok egészségesek, vegyszerrel, műtrágyával nem érintkeznek, tehát az egészséges táplálkozás alapanyagát jelentik - hangsúlyozta Baracskay Lajos, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnök.
A mai rendezvényen Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke azt mondta: olyan kulturális tematikus turisztikai projektbe vágtak bele több önkormányzattal együtt, ahol a szürke marha kultúrát próbálják feleleveníteni. Ebbe beletartozik a pásztor élet, a kézművesség is. A projekt 975 millió forintból fog megvalósulni.
- A termálvíz mellett a Hortobágy, a puszta a mi vonzerőnk. Jelképe lehet ennek a turisztikai zászlónak a szürke marha, ami vonzza ide az embereket. Kellenek azok az attrakciók, amik miatt megkülönböztetjük magunkat más, esetleg alföldi megyéktől - mondta el Pajna Zoltán.
A szervezők szakmai előadásokkal és kóstolási lehetőséggel készültek az eseményre.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)