A baromfihús ára elérte a csillagos eget, de januárban árcsökkenés várható a debreceni szakember szerint – videóval
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2022.12.10. 10:00 | Frissítve: 2022.12.10. 10:25
A növekvő kiadások szorongatják a baromfitenyésztőket és feldolgozókat, sokan kénytelenek voltak bezárni az üzemüket. A Master Good cégcsoport tulajdonosa szerint a következő félév vízválasztó lehet a szektorban.
Másfélszeresére drágult a baromfihús egy év alatt a KSH legfrissebb adatai szerint. A szektornak egyszerre kell megküzdenie az elszálló takarmány- és energiaárakkal, de kihívást jelent az árstop fenntartása és korábban a madárinfluenza is sok gondot okozott az ágazat szereplőinek.
Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke, a Master Good cégcsoport tulajdonosa a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában azt mondta, ez az ágazat hozzászokott már a kihívásokhoz.
– A madárinfluenzával és ennek következményeivel már nagyjából húsz éve élünk együtt. A folyamatosan emelkedő gabonaárakkal is birkózunk, erre tett egy lapáttal a katasztrofálisnak mondható aszály, ami hiányt is okozott és meg is drágult miatta a termelés.
Hozzátette, a baromfitermékek gyártói nagy energiafelhasználók, hiszen július-augusztusban is 35 fokban kell tartani a naposcsibét, így akkor is fűteni kell. Azonban a gáz ára öt-hétszeresére, a villany ára négy-ötszörösére növekedett, a gabona ára pedig 60-70 százalékkal nőtt meg egy év alatt.
– Ezért csoda, hogy ebből csak 43 százalék húsáremelkedés jött ki, de ez sem tart örökké, mert azok az ágazati szereplők, akik nem képesek ezeket a drasztikus költségeket kigazdálkodni, lassan „leteszik a lantot”. Idén egy nagy és három kisebb baromfifeldolgozó cég bezárt és nagyon sok csirkehizlaló döntött úgy, hogy nem tudja kigazdálkodni a nagyon magas gázárakat, hiszen ezeket be kellene építeni az élő csirke árába, amit aztán a feldolgozóknak a hús árába.
Bárány László kiemelte, Magyarországon, sőt, egész Európában elérte a baromfihús ára a „csillagos eget”, de bizonyos költség felett a fogyasztó inkább visszafogja a vásárlást.
Elmondta, jelen vannak az európai piacon is, összesen 43 országba szállítanak, de azt látják, hogy a nemzetközi piacon is elindult az áresés.
– Már folynak a jövő évi tárgyalások is a vevőkkel, s azt látjuk, hogy 5-8 százalékkal olcsóbban kell adni minden olyan terméket, amit eddig egy kicsit drágábban adtunk, viszont a költségek – a drága gabona, a magas energiaárak – semmilyen mértékben nem csökkentek.
A következő félév megmutatja a vállalkozások életképességét, az alkalmazkodóképességüket, s előfordulhat, hogy további szereplők fognak a pályáról kilépni, hangsúlyozta. Azonban az elnök úgy véli, talpra fog állni az ágazat, Magyarországon a csirkehúsból nem szorulunk majd jelentős behozatalra, hisz az önellátóképességünk ezen a pályán 130 százalék.
Bárány László úgy fogalmazott, szerencsére a baromfihús a legnépszerűbb húsfajta Magyarországon és Európában is, így az a veszély nem fenyeget, hogy senki nem vásárol majd baromfit.
Úgy véli, az árstop a következő év első félévében még marad. A jelen számítások szerint ennek a legnagyobb vesztesei a kereskedelmi láncok, hiszen drágábban szerzik be a terméket, mint ahogy eladhatják.
– A kritikus időszak a következő félévben azért következik be, mert a fogyasztók pénztárcája nem fog vastagodni, viszont minden termék küzd azért a kis kevés elkölthető pénzért, s ez fogyasztásvisszaeséssel jár majd.
Bárány László elmondta,
az ünnepek után januárban már a fogyasztók által is érzékelhető árcsökkenés megy majd végbe, melynek mértéke a tavaszi, nyár eleji időszakra elérheti a mostani árhoz számított 10-15 százalékot.
A minőséggel kapcsolatban elmagyarázta az ipari és a tanyasi csirke közötti különbséget is.
– Az ipari csirke 42 nap alatt 4 dekás csirkéből 2,9 kilós „bodybuilder” lesz, ami nagyon finom és egészséges, de ez tulajdonképpen egy húsgyár, hogy a csirke ilyen rövid idő alatt ekkora tömeget növeszt. Ez jelenti most is Magyarországon a fogyasztásnak a 98 százalékát. A tanyasi csirkének nemcsak a neve, hanem a fajtája is tanyasi, ezek a nagymamáink korabeli fajták. Lassan növekszik, a minimum nevelési idő 75 nap, de 81-84 nap alatt éri el a 2,1-2,2 súlyt, emiatt az izomrostjai sokkal kevesebb vizet tartalmaznak, s ennek igazi „csirkehús íze” van.
A teljes beszélgetést megtekintheti itt: