A barack nem drágul, a málna és a szeder viszont többe kerül
Szerző: Terhes Brigitta | terhes.brigitta@dtv.hu Közzétéve: 2012.07.12. 12:01 | Frissítve: 2012.07.12. 15:19
Debrecen – Málnából és szederből nem, barackból viszont érdemes idén lekvárt készíteni. Az aprómagvas gyümölcsök nagy része tavasszal lefagyott, vagy leszárad a hőségben, ezért sokba kerülnek. Barackból sem termett sok idén, de hamarabb beért a fákon. A szemek így kisebbek, ezért nem kérnek érte többet a piacon, mint tavaly.
Sokan azért készítenek lekvárt a gyümölcsből, mert olcsóbb és finomabb a hazai a boltinál. Az idei kajszibarack is inkább lekvárnak való, mint befőzésre. Minőségtől függően 200 és 400 forint között lehet kapni a piacon. Ládaszámra viszik a drágábbat is.
A vásárlók rendszerint gondosan ellenőrzik a gyümölcsöt, mielőtt megvennék. A nagy szemű az igazi, mert azt is számításba kell venni, hogy a felesleg leválasztása után mennyi kerül belőle az üvegbe.
A termelők szerint a kánikula miatt idén hamarabb ért be a barack, jóval finomabb mint az import gyümölcs. Aki befőttnek valót szeretne, annak nem árt sietni, hiszen várhatóan a héten lesz utoljára belőle a piacon.
Méretre ugyan kisebb, mint tavaly, a tavaszi fagyok miatt ráadásul kevesebb termett barackból az idén. Csakúgy, mint a málnából. Akinek nem fagyott le, annak lesült a bokrokról, így a kereskedők a szép termésnek megkérik az árát.
Ugyanez a helyzet a szederrel. Alig lehet kapni, és azt is drágán. Megjelent viszont a szilva a kereskedőknél. Most még 450-500 forintért mérik kilóját, de a következő hetekben várhatóan sokkal olcsóbb lesz.
Dehir - Most a barack a legjobb a befőzésre
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)