Debrecenit reggelizett Orbán Viktor
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2019.07.12. 10:42 | Frissítve: 2019.07.12. 10:51
Debrecen - A kormányfőnek hiába kínálták a szendvicset, a virslit, ő a debreceni párost választotta. Mustárral és tormával.
Az Országgyűlés ma fejezi be nyári rendkívüli ülésszakát, a parlament dönt a 2020-as költségvetésről, valamint a jövő évi adóváltozásokról, emellett lebonyolíthatja a köznevelési törvénycsomag előző hétről elhalasztott zárószavazását is.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban kezdte a napját, onnan ment a Parlament épületébe, ott is reggelizett. A Facebookra feltöltött videójában az látszik, hogy a kínálatból – virsli, szendvics, debreceni – a debreceni párost választotta, melyhez mustárt és tormát kért. Egy fotó alapján ugyanígy döntött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.
A debreceni páros 2015 októbere óta hungarikum.
Ez a füstölt-főtt, jellegzetesen helyi eredetű csemege fogalom szerte a világon. Nem véletlen sem a világhírnév, de az sem, hogy a debreceni páros kolbász alkotója nem ismert. A debreceni páros kolbász igazi cívis közösségi alkotás, évszázadokon át több változatban is újjászületve, mélyen beleágyazódva a város gazdasági és kulturális hagyományrendszerébe. Hosszú ideig többnyire marha és csak kisebb részben sertés húsából készítették, családonként féltve őrzött, többféle összetételű fűszerezéssel. A debreceni párost az 1930-as években, mint országos versenyek aranyéremmel kitüntetett termékét említik a források.
2015-ben megalkották a Debreceni Páros Kolbász Kódexet is, mely a hagyományoknak megfelelő páros kolbász minőségi feltételeit rögzíti. A debreceni páros előtt több fesztiválon, így a Zamaton és a Debrecziner Gourmet Fesztiválon is tisztelegnek.
Kapcsolódó cikkek:
HOZZÁSZÓLÁSOK (11)
Gémesi Gábor
Még jó, hogy Viktor nem cigány pecsenyét, vagy zsidó tojást kért! :) Akkor mekkora ájvékolás lenne itt!
Gémesi Gábor
Mindenki szidja, miközben naponta olvassa a Dehírt. Hogy legyen mit szidni :) Lehetne benne több ellenzéki vélemény, kritika, de pártlapnak sem nevezhető. Nem pol. cikkeik kifejezetten jók és olvasmányosak. Ugyanez igaz a Naplóra is. Mindkettőre szükség van.
SimonD
Remélem, hogy a cikk szerzője a jövő évi városnapon sajtó nagydíjat fog kapni...! Ez már újságírás kérem! :)))
Gémesi Gábor
Egyèbkènt nemcsak a Dehìr harapott rá a miniszterelnöki virslire. A fèl sajtó. A 444 is. Viktor ügyesen meghekkelte a mèdiát. A fenti cikk egyèbkènt szerintem klassz. Informatìv.
Gémesi Gábor
Valaki mindenkèppen mondjon le! :) Egyèbkènt Soros mit reggelizett? Ès Gyurcsány? Viktor profi kommunikátor: èrdemi kèrdèsek helyett a reggelijèről beszèl a sajtó ès az ország. Elterelès. Debreceni marketing :)
Gémesi Gábor
A Debreciner szerint az a valami a tányèron nem is debreceni. A Dehìr munkatársai pedig nem ismerik a helyi specialitást. Súlyos hibát vètettek! Komoly vita egy komoly ès fontos miniszterelnöki posztból. Ja, közben elfogadták a költsègvetèst.
SimonD
A cikk olvasatán belegondoltam... Vajon Piszkén miről cikkezhet a helyi sajtó....!?
Debreceni Polgár
Bizton reménykedtem benne, hogy ennek a cikknek több és más mondanivalója lesz, mint amire a főcím alapján gondolni lehet. TÉVEDTEM. Komolyan ez a legfontosabb dolog az országban, hogy Viktor apánk mit eszik?
liceum
A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor Szingapúrban egy reggeliző étteremben láttam Debreceni Párost kiírva: azonnal rendeltem belőle; el kell áruljam: jobb volt, mint itthon: fröccsent, nagyon ízletes volt - mondhatni tökéletes! Itthon már csak a régi öregek emlékeznek az igazi receptre, a városnak kellene ennek a hungaricumnak az igazi gazdájává válnia! Szinte nincs debreceni, aki ne evett volna Erdei Lajos bácsi készítményeiből: "– Szóval a jó debreceni páros – térünk vissza egy éles váltással a gasztronómiához – hetven százalékban vegyes disznóhúsból, lehetőleg mangalicából, harminc százalékban pedig marhahúsból készül. Ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és fokhagymával fűszerezzük. A régi hentesek nem méregették a fűszert, hanem érzésből szórták! Fontos, hogy a debreceni páros egy enyhe füstölést igényel. Hangsúlyozom: enyhét! Értem, nem kormosra! Éppen kérdezném, hogy miért kell marha a debreceni párosba, hiszen az nem szerb csevapcsicsa vagy román miccs, de Lajos bácsi megelőz. Ez 93 év rutinja. – Látom, hogy töri a fejét! A marha rendkívül fontos alapanyaga a jó debreceni párosnak, azért kell bele, hogy felfogja a sertészsírt, azaz a kolbászban maradjon meg a sertéshús íze és aromája. A marhát pépesre kell darálni, úgy érjük el a legjobb hatást. Sok debreceni páros azért olyan, mint a fűrészpor, mert a többszöri főzéssel kiolvad belőle a zsír, egyszerűen kiszikkad, elveszti az ízvilágát. Vagy nincs benne marhapép, és nincs, ami felfogja a finom szaftot." https://civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/az-igazi-debreceni-paros-nyomaban/1006121542
Gémesi Gábor
Egyèbkènt a debrecenit is lelkesen hamisìtják. Van nyugati, keleti, ès kìnai verzió is. Sárgulnak az irigysègtől.
Gémesi Gábor
A Budapest Pride felvonulás után zavarbaejtő választás a virslifèlèk nyìltan ès büszkèn vállalt bekapása :) Habár sokan mondják rá, kapja be! Most megtette. :) Viktor bekapta.