Az Együtt-PM azonnali menzarendeletet követeli a kormánytól
Szerző: MTI/Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2014.08.12. 10:22 | Frissítve: 2014.08.12. 10:31
Budapest - A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége ugyanakkor egyetért az új közétkeztetési rendelet hatályba lépésének elhalasztásával.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szeptember helyett csak január elsején lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében. Arra hivatkozva, hogy mert a konyhaüzemeltetőknek nem volt elég idejük felkészülni az egészségesebb menük összeállítására.
Az Együtt-PM közleményben arra hívta fel a figyelmet,hogy a Népszabadság információi szerint azonban a valódi ok az, hogy az új menük drágábbak lesznek, az áremelést pedig nem lenne szerencsés az őszi választás előtt lenyomni a szülők torkán.
„Ne is tegye! Miközben az Orbán-kormány tíz- és százmilliárdokat költ el stadionépítésre, a gyermekétkeztetés nem fontos számára. Egyáltalán az sem, hogy ne éhezzenek a gyerekek. Pedig az egész probléma évi 15 milliárd forint körüli összegből orvosolható lenne. Ennyiből minden magyar gyermek minden nap kaphatna egészséges meleg ételt. És a stadionépítések mellett ez az összeg eltörpül” – olvasható a közleményben.
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szerint ugyanakkor azt mondta, az élelmiszeripar nem volt felkészülve a rendelet hatályba lépésére, pedig - mint megjegyezte - hasznos lenne, ha már gyártáskor csökkenne a só- és cukortartalom a termékekben, és megfelelő normatív támogatás segítené a változtatások bevezetését.
Gál Pál Zoltán a közleményben utalt arra, hogy a VIMOSZ-hoz tartozó vállalatok tagjai a mintamenza programnak, mert fontosnak tartják, hogy "a reformlépések életszerűek legyenek és a valós körülményekhez igazodjanak". Ennek érdekében a "végpontokon", a konyhákban, az étkezdékben meg kell teremteni a szükséges feltételeket, amelyhez fejlesztési források kellenek - írta a szervezet elnöke.
A VIMOSZ nyitott minden olyan változásra, amelyet táplálkozástudományi kutatások eredményei támasztanak alá, de egyetért azzal, hogy ezek kidolgozásához még időre van szükség - olvasható a közleményben.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)