Rackakolbász és rackaszalámi is készülhet hamarosan Hajdúhadházon – videóval
Szerző: Nádasdi Anikó | nadasdi.aniko@mcdb.hu Közzétéve: 2018.03.13. 16:26 | Frissítve: 2018.03.13. 16:42
Épül a vágóhíd és feldolgozóüzem, ahol a helyben tenyésztett állatok húsából prémium termékeket állíthatnak elő. Az üzemben nem csak a helyi, hanem a környező településen élő gazdálkodók is vágathatnak majd.
Hajdúhadházon 300 rackát számlál a nyáj és folyamatos a szaporulat is. Eddig csak az élő állatot tudták értékesíteni, de hamarosan elkészül az a vágóhíd és feldolgozóüzem, ahol a tervek szerint prémium minőségű kolbászokat és szalámikat állíthatnak majd elő.
- Nem csak a saját állományt tudjuk vágni, hanem bérvágásra is lesz lehetőség, illetve ami talán még fontosabb, a hozzáadott érték megjelenhet abban a folyamatban, amikor húskészítményeket, feldolgozott húskészítményeket tudunk készíteni. Füstölő, érlelő is kialakításra kerül az üzemen belül - közölte Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere.
A beruházás új munkahelyeket teremt. Hajdúhadházon várhatóan 8-10 embernek ad majd munkát az üzem.
- A Belügyminisztérium 122 millió forinttal támogatta ezt a beruházást. Az önkormányzat hozzá tette még a magáét, hiszen kellett hozzá előkészítési költségben is gondolkodni. De ami a legfontosabb, hogy egy működőképes üzem fog megépülni rövidesen, az előző évben megkezdett beruházást már ősszel ebben az évben tudják használni - fogalmazott Tasó László államtitkár.
Hetente 50 állatot lehet majd levágni az üzemben, de ha a kapacitás megkívánja, akkor bővítik a vágóhidat és feldolgozóüzemet.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)