Magyar dinnye már van, a megyeire várni kell
Szerző: Keczeli-Kővári Ágnes | kovari.agnes@dtv.hu Közzétéve: 2010.07.16. 08:33 | Frissítve: 2010.07.16. 08:33
Július vége helyett augusztus közepén kerülhet piacra a hajdú-bihari dinnye. A sok eső miatt nem fejlődött úgy a termés, ahogy kellett volna. Így a gazdák szerint a megszokottnál három héttel később tudják csak elkezdeni a szüretet. Az árusoknál már lehet magyar dinnyét kapni, szerintük azonban még drága. Akkor lesz jó ára a dinnyének, ha a megyei termés is megjelenik a piacon.
Se nem isszák, se nem eszik, kötélen van, mégis hízik. Mi az? A dinnye. Ilyenkor nyáron nagy halmokban hívogatja a zöld, vagy éppen csíkos héjú, piros húsú gyümölcs a vevőket. Sokan szeretik, mert több, mint 90 százalékos víztartalmának köszönhetően egyszerre űzi el az éhséget és a szomjúságot. Vízből azonban ebben az évben többet kaptak a dinnyeföldek, mint kellett volna.
A hosszúpályi melletti dinnyeföldön a levelek között itt-ott már előbukkannak a világoszöld csíkos termések. Itt egy hete még alig voltak tojás nagyságúak a dinnyék. A hűvös, esős idő miatt nem fejlődtek úgy, ahogy kellett volna.
- Ha az időjárás kedvez neki, olyan augusztus 10-15-én lesz piacképes ez a dinnye – panaszolták akkor.
A múlt hét óta kedvezett az időjárás. Az eső után meleg, száraz napok jöttek. Ilyen időben a dinnye is gyorsabban nő.
-Amit egy hete néztünk kötéseket, ezek voltak akkor olyan kétnapos, tojás nagyságú dinnyék, ez ennyit nőtt egy hét alatt. Ezek egy héttel ezelőtt ettől kisebbek voltak – mutatja most a termelő.
A gazdák szerint azonban hiába van jó idő. A sok eső miatt 2-3 hetes lemaradásban van a dinnye. Július vége helyett augusztus közepén kerülhetnek hajdú-bihari dinnyék a polcokra. Darnai József azt mondja, nem ez volt az első rossz évük a gazdáknak. Többször is meg kellett már küzdeniük a mostoha időjárással. Szerinte a meleg ősz sokat segíthet a termésnek. A több hetes lemaradást azonban így sem tudja behozni a dinnye.
- Ahhoz képest, amilyen egy héttel ezelőtt volt, most szinte egy hét alatt többet nőtt, mint előtte három hét alatt, mióta ki van ültetve a dinnye. De azt a két-három hetes csúszást már árban nem tudja pótolni nekünk. Nagyon nagy szerencsénknek kell lenni hozzá, hogy tudja pótolni. Ahhoz az kellene, hogy a szeptember végig legalább egy 20-22 fokos legyen a hőmérséklet – magyarázta Darnai József gazdálkodó.
Az út menti bódéknál az olasz és görög import mellett már magyar dinnyét is lehet kapni.
- Nem szoktam nagyot venni, csak olyan 3-4 kilósat, amelyiknek elfogadható az ára. Most az van ahol 100 forint, van ahol 200 forint, ott veszem, ahol megéri. Nem mindig a legolcsóbbat, inkább a frisset és a jót – meséli Örvendi Sándorné.
A friss és jó dinnyét az árusok szerint nem csak a méretéről és a kongásáról lehet felismerni.
-Azt mondják, hogy amin rágás van, az azt jelenti, hogy az finom dinnye, mivel az állatok a finom dinnyét szeretik, ezért biztos, hogy csak azt fogják megrágni. Na de ilyen csak a magyar dinnyék között található – ez tehát a hazai dinnye különlegessége. Miután kiválasztottuk a legjobbnak vélt darabot, megnéztük, milyen belülről.
- A magyar dinnye egyelőre így néz ki, ízre viszont finom, azt kell hogy mondjam, teljesen más az íze, nem ez a mű íze van, mint a külföldi dinnyéknek – vélekednek a magyarról.
A hazai dinnyék egyelőre átlagosan 2 és 4 kiló közöttiek. Így az árusok szerint méretüket tekintve nem, ízben azonban mindenképpen felveszik a versenyt olasz vagy görög társaikkal. Mindemellett lényegesen olcsóbbak is.
- Jelenleg 159 forint kilója. Fog változni, de nálunk még csak vasárnap óta van, szóval közel egy hete. Azt hiszem, hogy ennek kell még egy hónap, hogy 60-70 forintos legyen ár, amit az emberek kiadnak nap, mint nap egy dinnyéért – vélekedett Oláh Eszter.
- Most már, hogy megjelent a magyar dinnye, egyre jobban megy le az ára. Mondhatjuk azt, hogy a külföldi dinnyének az import miatt megmarad a magas ára. Most jelenleg 199 forintért áruljuk kilóját az olasz dinnyének – tette hozzá Oláh Eszter.
Talán az ár miatt, talán a hazai ízek miatt egyre többen keresik a magyar dinnyét az árusoknál. Ha az időjárás is kegyes lesz a gazdákhoz, három hét múlva már meg is kóstolhatjuk, mennyire édes a hajdú-bihari dinnye.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)