Fél Hajdú-Biharban ihatatlan a csapvíz? – Zacher Gábort kérdeztük
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2013.08.29. 14:37 | Frissítve: 2013.08.30. 20:00
Debrecen – Nem csupán Mikepércsen tiltotta meg a csapvíz ivását a tisztifőorvos, hanem egy sor másik megyei településen is.
Nagy vihart kavart a Debrecen Televízió szerdai riportja, mely a Dehir.hu hírportálon is megjelent. Ebben arról számoltunk be, hogy a megyei tisztifőorvos Mikepércsen megtiltotta, hogy a vezetékes vizet ivásra vagy főzésre használják, mivel a határértéknél magasabb az arzéntartalma.
Azóta a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. ügyfélszolgálatán égnek a telefonvonalak, mindenki arra kíváncsi, hogy iható-e a csapvíz. Az ugyanis a riportban is elhangzott, hogy az utóbbi időben, az Európai Unió előírásai alapján csökkentették a határértékeket. Míg korábban 50 mikrogramm/liter volt a határérték az arzéntartalomnál, most már csak tíz. Mikepércsen a csapvízben az arzéntartalom az utóbbi időben 7 és 13 mikrogramm között mozgott.
A mikepércsi önkormányzat tájékoztatójában az olvasható, hogy az Európai Unió azért ragaszkodik ilyen alacsony határértékhez, mert jó pár tagállamban (például Angliában, Olaszországban, Franciaországban vagy Spanyolországban) az emberek sok tengeri halat fogyasztanak, melyek húsában magas az arzénkoncentráció.
Most kiderült, nem csupán Mikepércsen, hanem egy sor másik hajdú-bihari településen is megtiltotta a vezetékes víz ivását vagy főzésre történő felhasználását a megyei tisztifőorvos a magas bór- vagy arzéntartalom miatt. Így Bagaméron, Álmosdon, Hortobágyon, Hosszúpályiban, Kokadon, Komádiban, Létavértesen, Magyarhomorogon, Nádudvaron, Nyirábrányban, Püspökladányban, Berekböszörményben, Hencidán, Körösszegapátiban, Újírázon, Vekerden és Nyírmártonfalván is. A tisztifőorvos azt is kiemeli, hogy a bór vagy az arzén forralással nem távolítható el a vízből.
Megkérdeztük Dr. Zacher Gábor toxikológust, ő mit tanácsol. A szakember elmondta, hogy ilyenkor a hatóság nem tehet mást, mint hogy a törvény betűje szerint jár el, és ivásra, főzésre alkalmatlannak minősíti a csapvizet. Ugyanakkor ő úgy véli, kockázatbecslésről is kell beszélni. „Ha valaki ezt a vizet issza tíz vagy húsz éve, akkor annak most nem nő hirtelen egy harmadik füle vagy nem esik le a lába. Természetesen van veszélye az arzénnak, növeli például a hólyag- és tüdődaganat kialakulásának esélyét. Ennek valószínűsége azonban 11-14-es mikrogramm-mértéknél rendkívül alacsony, mindössze hét a tízezerhez, ez pedig nem egy rossz statisztikai arány” – magyarázta Zacher Gábor.
Amikor arról érdeklődtünk, hogy mekkora az az arzéntartalom, aminél már egyértelműen nem ajánlja a víz fogyasztását, a toxikológus úgy fogalmazott, erre nem lehet egyértelmű választ adni. „Ez elsősorban attól függ, hogy valaki milyen rendszerességgel és mennyit fogyaszt a vízből. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki csak a napi egy kávéjához használ ebből a vízből, vagy a folyadékszükségletének nagy részét a csapvízzel elégíti ki.” A szakember elmondta, a gyermekeknél, a krónikus betegeknél és a már diagnosztizált rákbetegeknél magasabb a kockázat, de persze ez nem azt jelenti, hogy ők nem ihatnak egy pohár vizet ezeken a településeken. Náluk azonban érdemes arra figyelni, hogy a folyadékbevitel egy jelentős hányada arzénmentes vízből történjen.
Aki mindenképpen bór- vagy arzénmentes vizet szeretne inni, annak a tisztifőorvos határozata alapján naponta három liter ilyen vizet kell biztosítania a vízszolgáltatónak, mégpedig az adott településen, elérhető közelségben.
Dehir - Mennyire veszélyes a vízben tíz mikrogramm arzén?
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)