Michelin-csillagos séf főzött a debreceni ínyenceknek
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2018.12.20. 10:20 | Frissítve: 2018.12.20. 16:56
Debrecen – Mi is elleshetjük Sárközi Ákos sztárszakács fortélyait: a séf a legegyszerűbb alapanyagokból is mennyei, színes fogásokat kreál.
A szakma nagyágyúja, Sárközi Ákos főzött a debreceni Lycium Hotelbe látogató ínyenceknek. A Michelin-csillagos séf olyan szokatlan, mégis jól működő ízkombinációkat kínált a vendégeknek, mint a cékla, az almapüré és a kacsamáj hazásítása egy előételben. És ez még csak a kezdet: a bazsalikomos karfiolleves némi Szent Jakab-kagylóval turbózta fel, míg a gyönyörűen pirított harcsafilét gerslivel, citromos madársalátával körítette. A finomságokat a Praktikák műsorvezetője, Varga Eszter tesztelte: ő igazi ízkavalkádként jellemezte az ételeket.
Kacsamájas finomság újragondolva
A színekkel és formákkal szívesen kísérletező séf csúcsra járatja az ételeket: olyan egyszerű alapanyagokból is kihozza a maximumot, mint az alma vagy a petrezselyem.
„Ha az almát sáfránnyal párosítjuk, gyönyörű sárga színt kaphatunk, akárcsak a nyers cékla dzsúzolása során. Míg ha a petrezselymet egy-két másodpercre forró vízbe merítjük, majd kivéve jeges vízben hűtjük le, csodásan megmarad a színe, a roppanóssága pedig tompul” – árulta el a sztárszakács, aki szerint az otthoni főzés során is érdemes hasonló technikákkal kísérletezni.
Az egyik népszerű hazai gasztroverseny zsűritagjaként is ismert séf szinte bármiből tud inspirációt nyerni a főzés előtt: véleménye szerint egy ruha, hajszín, illat, vagy épp zene is megfoghatja az embert.
„Aki ismer, az tudja, hogy utálom a burgonyát, a petrezselymes krumplit sem szeretem. Viszont ha kicsit játszunk vele, például petrezselyemvajjal locsolgatva készítjük el, akkor már érdekesebbé tehetjük. Számomra az ilyen különlegességek a fontosak” – mondta Sárközi Ákos. A finom ízek mellett váratlan meglepetéseket is hozó kóstoló estet egy izgalmas performansszal zárták: négy hatalmas plexilapra megfestve, a vendégek előtt készítette el a séf a mutatós desszertet, amely többek között csokoládét, különféle szószokat és színes macaronokat tartalmazott.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)