Debrecenben Szindbád is megnyalná a tíz ujját – fotókkal
Szerző: Szénási Miklós | szenasi.miklos@dehir.hu Közzétéve: 2019.06.15. 10:00 | Frissítve: 2019.06.16. 21:32
Debrecen – Sültek? Sajtok? Macaron? Itt minden van, mi szem-szájnak ingere. Aki szeretne jót enni-inni, az menjen a Nagyerdőbe.
Nyár van. Ezek a mostaniak az év talán legszebb napjai: a kánikula ugyan már ránk tört, de a természet még gyönyörűségesen zöld, ragyog a világ körülöttünk, az ég szikrázik, a füvek és fák pedig varázslatosan hullámzanak. A Nagyerdőről azt szoktuk mondani, hogy az mindig szép arcát mutatja a debrecenieknek, meg az ide érkezőknek, de most talán még annál is vonzóbb képpel fordul felénk. Az utóbbi években itt szinte mindig történik valami. Most éppen az ínyenceknek, a kulináris örömök számára fogékonyaknak kínálnak programot.
A Debrecziner Gourmet Fesztiválon, a Békás-tó partján a helyi értékek kerülnek a középpontba – ez a hivatalos megközelítés.
Aki szeret jókat enni, érdeklik a különleges, merész vagy éppen friss ízek, aki imádja a húsokat, a sajtokat, a bucikat, a desszerteket, a frappáns fűszereket, él-hal a jó kávéért, a minőségi italokért (mert rövid az élet ahhoz hogy rossz borokat igyunk, és a kávé is inkább jó legyen, mint olcsó), az Kánaánra találhat itt.
Ma már kevés az, hogy azt mondjuk, itt a pénztár, tessék megvenni a jegyet, ott meg a kapu, lehet bemenni. A helyszín adott, és stílusos. Itt a felvonuló éttermek is azok. Hozzák a maguk dizájnját, azt az arculatot, ami csak rájuk jellemző, ami alapján messziről megismerjük őket. Tudjuk, vannak ingyenes programok – ez nem az. Ám a belépőért kellemes és kulturált környezetet, megannyi étek és itók lehetőségét kapjuk. Van kézmosó, toalett, padok és asztalok, és ha megfáradtunk, leheveredhetünk akár a fűbe is.
Aki arra kíváncsi, hogy kiktől kóstolhatunk, mikor nyit a fesztivál és meddig tart nyitva, milyen finomságokra-ínyencségekre bukkanhatunk itt, az kattintson ide. A tények, adatok, információk áradatában itt aztán dúskálhat.
Aki az élményt keresi, az viszont kerekedjen fel!
Szálljon buszra, villamosra, jöjjön ki ide, erre ligetes, hangulatos helyre. Jöjjön biciklivel is akár, ha úgy tetszik, de akkor felejtse el, hogy bort vagy sört igyon majd, mert a keró is jármű, és bizonyos szabályok arra is vonatkoznak. Márpedig itt folyékony finomságok is bőven akadnak, kár lenne kihagyni őket.
Mit kóstoljanak, mit egyenek, igyanak? Ami tetszik. Amit otthon nem készítenének el. Vagy ha kirándulni, nyaralni készülnek, és tudják, hogy arrafelé akad egy-két neves étterem, s az most ide is kitelepült, tegyenek próbát. Ahogy a borkarneválnál is egy jó lehetőség, hogy kóstoljunk, mert megannyi remek pincészet felfedezésre érdemes tétele a helyünkbe érkezik, itt meg egymástól pár méterre ismerkedhetünk derecskei és encsi, budapesti és veszprémi, rácalmási és balatonszemesi, hajdúszoboszlói és mádi, debreceni vagy éppen nyíregyházi éttermek kínálatával.
Ezek a vendéglátóhelyek már a puszta létezésükkel azt jelzik, hogy eljutottunk a felismeréshez:
sokáig nagy tévedésben éltünk a hazai gasztronómiával kapcsolatban.
Úgy hittük, a magyar konyhának párja nincs a világon. (Ahogy mondjuk a magyar bornak sem.) S miközben generációk nőttek fel úgy, hogy elhitték, a heck az valami pompás halfajta, vagy hogy teljesen mindegy, macisajt vagy trappista kerül a szendvicsbe, és természetesnek gondolták, hogy a bécsi szelet az lehet sertésből vagy csirkéből is, a gomba meg elsősorban üveges és az van a címkéjére írva, hogy champion, ma már tudjuk, hogy ezen túl kell lépni. Egyre több gasztronómia vállalkozás kezdett rájönni, hogy a mai vendégek egyre igényesebbek. Az kevés, ha egy leves legjobb tulajdonsága, hogy meleg… Itt remek példákat találunk arra, milyen irányba kell haladni ahhoz, hogy újra büszkék legyünk a magyar konyhára. (Ami nem csupán paprikás, zsíros lehet, hanem könnyű és kísérletező is.)
Sajt? Fagyi? Pékáru vagy süti?
Mindenből olyat találnak ezen a fesztiválon, ami minőségi, amire emlékezni fognak. Itt még Krúdy kulináris örömök iránt elkötelezett hőse, Szindbád is megnyalná a tíz ujját.
Ne hagyják otthon a gyereket sem, a bevezetést a gasztrokultúrába nem lehet elég korán kezdeni.
Ne a pizza-gyros-hamburger háromszögében nőjenek fel utódaink, hanem legyen fogalmuk arról, az élet és az étel milyen nagy ajándék is lehet.
Aki koránál fogva elég sok bucit megevett már, túl van pár száz töltött káposztán, grillezett húson, halon, kolbászon, bárhova is megy, Debrecenben könnyen ismerősökre találhat. Akikkel aztán meg lehet vitatni bor, flekken vagy éppen macaron társaságában, milyen lesz a Loki következő szezonja, ki miatt lesz érdemes kimenni a Campusra, vagy hogy milyen szépek is a debreceni nők… Nem is sorolom tovább: lépjenek be a kapun, mosolyogjanak sokat, élvezzék az ízeket.
Kapcsolódó cikkek:
HOZZÁSZÓLÁSOK (1)
SimonD
Gourmet fesztivál. Azaz fizess belépőt, hogy jó drágán ehess. :))) Egyébként kapcsolódva a cikkhez, a hazai gasztronómia nem biztos, hogy jó irányba tart. Fizess sokat, egyél keveset....