A sör csapolva jó
Szerző: Dehir.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2010.06.04. 13:02 | Frissítve: 2010.06.04. 13:02
A Hajdú-Bihar megyeiek háromnegyede gondolja úgy, hogy a csapolt sör íze, aromája jobb, mint az üvegesé.
A Soproni megbízásából a KutatóCentrum 2010 áprilisában mintegy 1028 sörfogyasztót megkérdezve felmérést végzett a sörfogyasztási szokásokról, illetve a csapolt sörhöz kapcsolódó fogyasztói attitűdökről.
Az eredmények azt mutatják, a fogyasztók úgy gondolják – a megkérdezettek 69 százaléka –, a csapolt sör minősége a higiénia szabályok betartásán, a csapolás technikáján múlik. A csapolt sört preferálókra és az üveges sört preferálókra is nagy arányban jellemző, 71 és 76 százalékban, hogy amennyiben nem meggyőző a csapolás minősége, a személyzet hozzáértése, akkor inkább üveges sört fogyasztanak a csapolt helyett a vendéglátóhelyeken. A megkérdezettek 83 százaléka tudja, hogy a sörcsapot rendszeresen tisztítani kell, 64 százalék azzal is tisztában van, hogy a csap nem érhet bele a sörbe, és csak 9 százalék gondolja tévesen, hogy nem szükséges a csap tisztítása, mert azt az átfolyó sör folyamatosan átöblíti.
A kutatásban résztvevők 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a csapolt sör fogyasztását a nyári hónapokhoz köti. Hajdú-Bihar megyében az arány az országoshoz hasonló, mintegy 50 százalék, azonban kiemelkedően sokan, az országos átlaghoz képest kétszer annyian, csaknem 17 százalék úgy gondolja, az őszhöz is hozzátartozik a csapolt sör fogyasztása. A megkérdezett megyei lakosok az országos átlaggal szemben (75 százalék) mindannyian úgy nyilatkoztak, a csapolt sör íze, aromája jobb, mint az üvegesé. Hajdú-Biharban a megkérdezettek 89 százaléka a csapolt sört választja, amennyiben meggyőző a csapolás minősége, a személyzet hozzáértése, míg országos szinten a válaszadók 76 százaléka nyilatkozott hasonlóan. A megyei válaszadók az országos átlagnál csaknem 11 százalékkal nagyobb arányban (75 százalék) tudják, hogy a sörcsap nem érhet bele a sörbe csapolás közben, és az országos átlaggal megegyezően, mintegy 83 százalékuk azzal is tisztában van, hogy a sörcsapot rendszeresen tisztítani kell. Míg országos szinten a válaszadók 47 százaléka jelölte meg a csapolás technikáját is, mint a csapolt sör minőségét befolyásoló faktort, addig a megyei válaszadók közül több mint 58 százalék tartja úgy, a csapolt sör minőségére hatással van, miként nyerik ki a hordóból, és hogyan kerül az asztalra. A Hajdú-Bihar megyében élő válaszadók több mint 83 százaléka állítja magáról, hogy fel is ismeri a jó, szakszerűen csapolt sört, ez mintegy 20 százalékkal van az országos átlag felett.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)