Vitajó-szendvics volt a (be)futók jutalma
Szerző: Fizetett hirdetés | info@dehir.hu Közzétéve: 2020.03.21. 12:30 | Frissítve: 2020.03.23. 15:39
Debrecen - A Hajdúsági Sütődék csoport okos élelmiszereivel támogatja a futó Oxigén Kupa sorozatot. (X)
„Az örömmel végzett futás a test imája” - Balczó András egykori kiváló atléta, a nemzet sportolója szavai várják egy hatalmas molinón mindazokat a futóbarátokat, akik (immár 13 éve) az ősztől tavaszig tartó kupasorozatra kilátogatnak a Nagyerdőre. Idén is sikere volt a sorozatnak, melynek utolsó alkalma március 7-én, még a koronavírus okozta vészhelyzet előtt lezajlott.
Tudja, hogy hasznos
Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütődék-csoport vezérigazgatója nemcsak azért segíti okos élelmiszereikkel évek óta az Oxigén Kupát, mert egykoron maga is élsportoló volt, hanem mert pontosan tudja, hogy az általuk kifejlesztett Vitajó-cipókban lévő egyedi ásványianyag- és vitaminkombináció mennyire támogatja az egészséget.
Ennek a szerencsés egymásra találásnak köszönhető, hogy fordulónként a mintegy félezer résztvevőt (az oximókusoktól az aggastyánokig) Vitajó-cipókból készült, lila hagymás zsíros kenyér is várta a célban. Amit a szervező Friss Oxigén Alapítvány önkéntesei saját kezűleg készítettek el...
A lelkes önkéntesek egyike Garda Árpád, aki úgy saccolja, hogy 800-1000 szelet „zsírosdeszkát” biztosan megkennek alkalmanként. „A sportbarátok jól ismerik már a Vitajó-cipókat, a többség pontosan tudja, hogy a 3 féléből (világos, barna, magvas) éppen melyiket eszi. Szerencse, hogy a Hajdúsági Sütődékkel egymásra találtunk, hiszen nagyobb fizikai terhelésnél vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetünknek. A mi futóinknak ez a plusz dózis a helyükbe jön” - mondta az ország egyik neves „bakancsos katona” élsportolója.
Jól jön a pótlás
Ács László, a Friss Oxigén Alapítvány elnöke maga sem tudna létezni testmozgás nélkül.
- Az izzadással, a testünk terhelésével nemcsak zsírt meg hájat veszítünk, hanem ásványi anyagokat is, amelyeknek a pótlása elengedhetetlen – sűrítette egyetlen mondatba mondandója lényegét a főszervező, egyúttal Aradi Jánoshoz irányítva minket, aki évtizedek óta oktat a Debreceni Egyetemen leendő orvosoknak biokémiát.
„Egy hosszú futás során a táv első részében a szénhidrátok lebontása nagyon intenzív, majd ez lelassul, és fokozatosan a zsírok oxidációja fedezi a futásunk energiájának a nagy részét. Az Oxigén Kupán egy átlagos versenyző a 10 kilométeres futás végére glikogén-tartalékainak a nagy részét már elhasználja és zsírtartalékai hasznosítása is felgyorsul. Ilyenkor jön jól az energia és a szénhidrát pótlására a Vitajóból készülő lila hagymás zsíros kenyér” - hangsúlyozta az egykori neves atléta, aki ma már inkább csak Oxigén Kupa szimpatizánsként határozza meg magát.
Irány a 10 kilométer!
Marusákné Kovács Brigitta 13 éve ki nem hagyna egyetlen futamot sem. A középkorú hölgy a Vitajó-cipókhoz való viszonyulását is sajátosan határozza meg. "Most értem célba 5 kilométeren, és muszáj egy-két 'zsíros deszkát' bedobnom, hogy a 10 kilométeres táv rajtjánál is fitt legyek. Nálunk egyébként mind a háromféle Vitajó jelen van otthon, mert én a magvasra esküszöm, a kicsi a barnára, a nagy meg a világosra. Hordják az iskolába is tízóraira, uzsonnára, ezért nálunk olyan nincs, hogy Vitajó nincs"...
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)