A cukorbetegeknek segíthet új kutatásával a Debreceni Egyetem – videóval
Szerző: Horváth Zoltán | horvath.zoltan@dehir.hu Közzétéve: 2017.11.14. 17:25 | Frissítve: 2017.11.14. 17:48
Különleges gyógyélelmiszert fejlesztenek a Debreceni Egyetemen. A felsőoktatási intézmény két gyógyszeripari vállalattal közösen olyan táplálékkiegészítőt fog előállítani, amely kizárólag természetes hatóanyagokból áll. A cél, hogy megelőzzék vagy kezeljék a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Gyümölcsök, müzliszeletek, teljes kiőrlésű pékáruk; ma már csak olyan élelmiszerek kerülhetnek az iskolai büfék polcaira, amiket egy szeptemberi kormányrendelet jóváhagyott. Az intézkedés oka, hogy hazánkban és a világon is többszörösére nőtt a cukorbeteg gyermekek száma az elmúlt évtizedben. Az őket érintő egyes típusú cukorbetegség háttere egyelőre nem ismert.
Az 2-es típusú, felnőtteket érintő diabétesz fő oka viszont az egészségtelen és rendszertelen táplálkozás, az elhízás. Éppen ma, a diabétesz világnapján indította el közös projektjét a Debreceni Egyetem és két gyógyszeripari vállalat. A konzorcium résztvevőinek célja, hogy olyan terméket állítsanak elő, amely természetes hatóanyagaival megelőzi vagy lassítja a 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. Ez nem gyógyszer, de több mint egy élelmiszer.
„Indikációja van. Tehát egy élelmiszernek nincs indikációja. Olyat nem lehet mondani, hogy randevút segítő alma vagy gutaütés elleni körte. Viszont a speciális gyógytápszereknél lehet ilyet mondani, mivel klinikai vizsgálatok állnak az alkalmazása mögött” - magyarázta Szilvássy Zoltán.
A Debreceni Egyetem rektora a projektnyitó rendezvényen azt is elmondta, hogy két év múlva megjelenhet a gyógyszertárakban a speciális gyógyélelmiszer, ezt étrendkiegészítő készítményként árulják majd a patikák.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)