A betegségek kialakulása 40 százalékban összefügg a táplálkozással – videóval
Szerző: MCDB | info@mcdb.hu Közzétéve: 2019.03.09. 17:20 | Frissítve: 2019.03.09. 17:23
A betegségek kialakulása 40 százalékban összefügg a táplálkozással a legújabb felmérések szerint. Ráadásul egyre több a túlsúlyos és elhízott ember. Szombaton rendezték meg Debrecenben a Táplálkozástudományi Szakemberek I. Országos Konferenciáját. A célja az, hogy az elmúlt évek számos kutatási eredménye mellett bemutassák a tudományterület sokszínűségét és az oktatás jelentőségét.
Több ezren mozogtak az egészséges életmód jegyében januárban a Főnixfitt elnevezésű rendezvényen. Sokan a sporttal próbálják jó kondícióban tartani magukat, de a szakemberek szerint az egészség megőrzéséhez éppen olyan fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerek fogyasztása is.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Európában a férfiak 70, a nők 60 százaléka már túlsúlyos. A betegségek kialakulása és a táplálkozás között pedig szoros összefüggés van.
Főként a szív és érrendszeri, de több daganatos megbetegedésben, valamint akár az autizmus kialakulásában is szerepet játszhat a táplálkozás a legújabb kutatások szerint.
- Folyamatosan jutunk újabb és újabb kutatási eredményekhez. Ma már a táplálkozástudománynak nem az a célja, hogy az élelmiszerek fogyasztásával gyógyítsunk bizonyos betegségeket, hanem hogy megpróbáljuk megelőzni azok kialakulását - mondta Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének tanára.
Nemcsak a táplálkozástudomány, hanem annak oktatása is hatalmas fejlődésen ment át - ez hangzott el a szombaton rendezett konferencián. Győri Zoltán, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének igazgatója azt mondta: éppen 10 éve folyik Debrecenben mesterképzés ezen a területen. Hozzátette: a fogyasztók egyre többféle termékkel és információval találkoznak. Az itt végzett szakembereknek pedig el kell tudniuk igazítani őket, hogy minél tudatosabb fogyasztókká váljanak.
- Ezek a szakemberek a dietetikussal közösen abban tudnak segíteni, hogy mennyit, mit és miért fogyasszunk, hogy megtaláljuk azt az utat a labirintusban, amit a mai modern világ ránk zúdít - hangsúlyozta Győri Zoltán.
A Táplálkozástudományi Szakemberek I. Országos Konferenciáján a legújabb kutatási eredmények ismertetése mellett szó volt az élelmiszer biztonságról és az élelmiszer pazarlásról is.
HOZZÁSZÓLÁSOK (2)
Senor
Nem a betegségügyi rendeléseket kell itt reklámozni, hanem olyan termelőket, vállalkozásokat, akik az egészséget támogató termékekkel vannak jelen a piacon. Az egészséges táplálkozás alapja ugyanis - amint azt a neve is sugallja - az egészséges táplálék bevitele a szervezetbe, nem pedig az élelmiszerként elnevezett mocsok és szemét elfogyasztása.
Gémesi Gábor
A Klinikákon van egy jó hírű Elhízás/Obezitológiai Szakrendelés. Be is lehet feküdni fogyókúrázni. Rendelési idő: 08:00 - 14:00 Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98., Belgyógyászati Klinika, A épület (alagsor) Előjegyzés szükséges: igen Telefonszám: +36 52 255 600