Mézes csodák Debrecen legédesebb fesztiválján
Szerző: Kababik László | kababik.laszlo@dtv.hu Közzétéve: 2013.07.27. 18:05 | Frissítve: 2013.07.27. 20:22
Lépesméztől a napraforgón át az akácmézig számtalan fajtát ismerhetnek meg azok, akik ellátogatnak a hétvégén a 6. Debreceni Mézeskalács Fesztiválra.
A Radics családban 100 éve apáról fiúra száll a mézeskalács-készítés tudománya. Egyszerű alapanyagokkal dolgoznak: liszt, cukor, víz és persze méz. Mégis vannak fortélyai az elkészítésének, és ezen semmit nem változtattak ez idő alatt.
- Nagyapámnak mindig az volt a szava járása, hogy ami bele való, azt bele kell tenni, és mi bele is tesszük. De, hogy miből mennyit, az titok – hallhattuk Radics Zoltánt.
A mézeskalács-készítést ámulva nézték az érdeklődők, próbálták ellesni a fortélyokat, vannak, akik olykor megpróbálkoznak otthon vele, de vert mézeskalácsot ma már kevesen tudnak csinálni.
Debrecenben 6. alkalommal rendezik meg a Mézeskalács Fesztivált. Idén a régi idők vásári hangulatát idézik fel a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán
- Debrecen mindig is jelentős mézeskalácsos központ volt, és az országban, akik tanulni akarják a mézeskalácsok készítését, azok ide jönnek el, mert ma már vége van annak a korszaknak, amikor kitanulta valaki a mézeskalácsos mesterséget, és aztán vándor útra kelt – magyarázta Vajda Mária muzeológus.
Nemcsak a késztermék, de alapanyaga, méz is volt bőséggel a fesztiválon, akáctól a repcén át a napraforgóig rengeteg fajtáról lehetett érdeklődni, és persze kóstolni is. A gyerekek még azt is megnézhették, hogyan él egy méhcsalád, anélkül hogy megszúrnák őket. A rendezvénynek nemcsak a mézeskalács készítés bemutatása, hanem a méz népszerűsítése is célja. Magyarországon ugyanis tizedannyi mézet fogyasztanak az emberek, mint nyugaton, pedig jótékony hatással van az egészségre.
Dehir - Mézeskalács Fesztivál a Medgyessy-múzeum udvarán
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)