A Hajdúhús 2000 Kft. tevékenységét is felvették a Debreceni Értéktárba – videóval
Szerző: Beke Ivett | beke.ivett@mcdb.hu Közzétéve: 2020.01.07. 16:00 | Frissítve: 2020.01.07. 16:08
Ismét gyarapodott a Debreceni Értéktár. A szakmai bizottság ugyanis befogadta a Hajdúhús 2000 Kft. tevékenységét és a húskészítményeire tett javaslatot mint helyi értéket. A cég üzemében háromféle debreceni párost készítenek a több évszázados receptúra alapján.
Nap mint nap készül a debreceni páros kolbász a Hajdúhús üzemében. A világszerte ismert debrecziner története még az 1700-as években kezdődött, a receptúra és az elkészítési módja pedig azóta sem változott. A fűszerezés mellett a legfontosabb, hogy a kolbászba való húst nem darálják, hanem aprítják.
- A finom aprítógép 5300 fordulatot ér el, és ezen lehet az alap prádot kikeverni a terméknek – magyarázta Nagy Rudolf üzemvezető.
A Debreceni Értéktár Bizottság legutóbbi döntése alapján a Hajdúhús 2000 Kft. tevékenysége bekerült a helyi értékek közé. Emellett a cég húskészítményeire tett javaslatot is befogadta a szakmai testület. Papp István, az üzem tulajdonosa elmondta, háromféle debreceni párost gyártanak, a sztenderd, a mangalica és a kóser változatot.
- Nagyon sok húsüzem gyártja, kisebb nagyobb, mi abban akarunk különbözni tőlük, hogy a régi olvasmányoknak és tanulmányoknak megfelelően készítjük el a debreceni párost
– hallhattuk Papp Istvánt.
A cég további üzembővítést is tervez, a munkálatok hamarosan elkezdődnek. A tervek szerint a fejlesztés eredményeként a jelenlegi napi 800 darabos vágókapacitást 1500-2000 sertésre növelik majd.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)