Vöröstől szőkéig: pedig nem lányokat mustráltunk a Debreceni Sörfesztiválon
Szerző: Gurbán György | gurban.gyorgy@dehir.hu Közzétéve: 2015.08.16. 10:04 | Frissítve: 2015.08.16. 10:04
Debrecen – A sörbarátok igazi otthona a mostani napokban a Nagyerdő. Elképesztő ízkavalkád ínyenceknek. Kihagyhatatlan.
A cseh sör – mondhatjuk nyugodtan – világhírű. A két, minden sörbarát által ismert városban, Plzeňben és České Budějovicében a „sztársörfőzdék” mellett, történelmi távlatokra visszanyúlva évszázadok óta ontják a jobbnál jobb itókákat. Természetesen a prágaiak is nagyon büszkék a söreikre, nem is beszélve Krusovicére. Csehországban több mint száz sörgyárat tartanak nyilván. Aztán persze ott vannak a családi tulajdonú minisörfőzdék is, amelyek leginkább szűretlen söröket kínálnak.
Ám a sör nem kizárólag ivásra való. Mert bizony finom ételek hozzávalója is. A csehek például gyakorta használják pisztráng, de a sörös ételek legmarkánsabbja, a csülök elkészítéséhez is. Sőt: sörben még fürödni is lehet. Mert létezik olyan sörfőzde, ahol meg is merítkezhetünk a nemes folyadékban. De létezik sör alapú tusfürdő, sampon és szappan is.
Azért a sört leginkább mégis inni az igazi. Erre pedig ragyogó alkalmakat kínál immár jó ideje Debrecenben a Cseh Sörfesztivál. A rendezvény már évek óta őrzi kiváló nívóját, sőt egyre fejlődik, egy változatosabb nedűt kínál az ínyenceknek.
Szerencsére Debrecenben már számos helyen kaphatóak a főleg csapolt változatban kiváló cseh sörök – mert azért úgy az igazi! –, de így, egy helyen ennyi ínyencség csak a karneváli héthez köthető tíz napban érhető el. A rendezvény igazi otthonra lelt a Nagyerdőn, most pedig úgy, hogy a Békás-tó egyik partján az Értéksziget rendezvénysorozata zajlik, a másik oldalán a sörfesztivál, s továbbá működik még a szabadtéri színpad is, a látogató totális élményzuhatagot élhet át az öreg fák alatt.
Mi most azonban maradjunk a söröknél, hiszen parádés választékot kínál az idei gasztronóniai kavalkád. Aki csak a cseh nagyágyúkban bízik, annak ott a Krusovice, de a Primator is elhozta ínyencségeit: saját tapasztalatból mondom, a szűretlen búzasörük isteni zamatú. A „szőkének” is nevezett itóka kissé karamellás színű és csodálatos krémes habbal varázsol el, amely végig ott marad a felszínen, nem illan el, mint a vacak sörök „szappanbuborékja”.
A nálunk kevéssé ismert márkák közül figyelemre méltó az Opat: elképesztő változatosságot produkálnak ízesített sörökből. Kapható például vörös áfonyás, epres csokoládés, gyömbéres és fekete meggyes változatban is. Persze elhozták a szervezők a Zubr és a Ferdinand kiválóságait is. Aztán ott van az egyi idő után kimondhatatlan nevű Postřižinské Něžny, barbar. Borostyán színű, közepesen testes sör, kevés karamellás édességgel. Lenyűgöző.
Érdekesség, hogy egyre nagyobb arányban bukkannak fel a debreceni rendezvényen a belga sörök – hát azok sem akármik. Mostani standjukat egy rózsaszín elefánt és a „Delirium Tremens” felirat jelzi. Aki járt már Brüsszelben, tudhatja, van ott egy híres söröző, amely szintén ezt a nevet és egy ezt elefántot viseli. A szórakozóhely arról híres, hogy hihetetlen mennyiségű választékot tart állandóan a kínálatában.
És ami további (s)öröm: jelen vannak magyar sörfőzdék is. Annak idején, amikor az első hazai „maszek” sörök megjelentek, válogatott borzalmakat állítottak elő. Volt olyan hely Debrecenben, ahol helyben főzték az általuk sörben nevezett löttyöt – nos, oda ép szaglású ember be nem bírhatta tenni a lábát, sőt, ha arra vezetett az útja, jobban járt, ha átment az utca másik oldalára. A söröző pedig természetesen tele volt mindig lepukkant „alkeszekkel”, akik itták a savanyú, büdös levet. De ez már a sötét múlt része, manapság már léteznek jó minőségű magyar kézműves sörök. Erről a mostani fesztiválon is meggyőződhetünk.
Summa summárum: igazi Mekkája most a Nagyerdő a sörbarátoknak. Nem érdemes elkerülni....
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)