Egységes elbírálást akarnak a méztermelők
Szerző: Mr1.hu | info@dehir.hu Közzétéve: 2011.03.01. 10:42 | Frissítve: 2011.03.01. 10:42
Hazánkban vannak a legszigorúbb megkötések, minimális antibiotikum tartalom után már be kell vonni az árut, ez ellehetetleníti a hazai gazdákat.
Felesleges szigor miatt büntetik a magyar méztermelőket a hatóságok – állítják az érintettek. Míg ugyanis az unió országaiban minimális mértékben lehet antibiotikum a mézben, addig Magyarországon zéró tolerancia van érvényben. Az egyébként jó minőségű mézet ezért most megsemmisíti a hatóság akkor is, ha a méhek egy tehenészet gyepén szedtek fel néhány mikronnyi antibiotikumot. A magyar méhészek most egyelő elbánást kérnek uniós társaikkal – olvasható az Mr1 Kossuth Rádió honlapján.
A hazai méztermelők helyzete néhány hónapja romlott, amikor az itthoni labor helyett egy brémai központban kezdte bevizsgáltatni a magyar hatóság a mézüket. Itt az eddigi kilogrammonkénti 10 mikrogrammos értéknél jóval kevesebb antibiotikumot is ki tudnak mutatni. A labortechnika fejlődése azonban végzetes helyzetbe hozta a magyar méztermelőket, a váltás óta ugyanis – a Magyarországon egyedül érvényes zéró tolerancia miatt – a hatóságok akár egy – két mikrogrammnyi szermaradvány miatt is megsemmisíthetik a mézet, és a termelőt az árú értékének többszörösére is megbüntethetik. Ez az érték nagyon kicsi, összehasonlításképpen, ha egy méhész antibiotikummal kezelné állatait az érték ezerszeres lenne a méz antibiotikum tartalma. A helyzetet méltánytalannak tartják a magyar méztermelők - – írja az Mr1.hu.
- Az Európai Unió több országában létezik az úgynevezett cselekvési határérték, amelyet meg kell haladnia az antibiotikum tartalomnak ahhoz, hogy a mézet bevonják. Más élelmiszerekben,húsban, tejben, sajtban akár a mérési határértéknek az ezerszerese is engedélyezett, pedig ezekből jóval többet fogyasztunk - mondta el a rádiónak Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
Az elnök szerint a kialakult helyzet miatt a magyar méz eladhatatlan lesz az uniós piacon is. A hazai méz 80 százaléka exportra megy, eddig semelyik országnak nem volt kifogása a minőség ellen, pedig saját laborjaikkal vizsgáltatták be a magyar árút. Most a magyar hatóságok szigora miatt nem vásárolnak a magyar termelőktől.
A méhészek ezért aláírási akcióba kezdtek, változzék a szabályozás, azaz állapítsanak meg a hatóságok a méz antibiotikum tartalmára vonatkozó, egységes határértéket itthon és az unió összes országában is.
HOZZÁSZÓLÁSOK (0)